MOTS MONDES
In Madou, Brussel, bestaat een sociale school voor volwassenen. Het is een sociale school, wat betekent dat de lessen erg goedkoop zijn – en nog goedkoper voor werkzoekenden. Onder de studenten zijn er veel nieuwkomers, moeders en mensen die op zoek zijn naar werk. Dat is ook zo in klas 8.
De les begint vroeg in de ochtend. De studenten druppelen binnen, verschillende talen klinken door elkaar. Zodra de docente met zachte stem begint te spreken, wordt het stil. Ze introduceert een nieuw thema: gerechtigheid. In haar uitleg koppelt ze de huidige politieke spanningen in de wereld aan historische verschijnselen. De leerlingen moeten per twee een stelling bespreken: over onrecht of wanorde, met behulp van nieuwe woordenschat.
Eén voor één brengen de studenten verslag uit van hun gesprek. Terwijl ze zich concentreren op de taal – met nieuwe woorden en zinsstructuren – delen ze persoonlijke getuigenissen. Het gaat vaak om belangrijke momenten of observaties uit hun leven, meestal verbonden met vertrek, migratie en integratie. De worsteling van de studenten toont een zekere kwetsbaarheid: aan de ene kant de taal die ze nog niet helemaal beheersen, aan de andere kant hun sterke wil om zich uit te drukken.