In het begin van de jaren negentig, na de ineenstorting van de Sovjet-Unie, werd Moldavië geconfronteerd met een ernstige economische crisis die duizenden vrouwen dwong om werk te zoeken in het buitenland. Aangezien ze lange tijd van huis wegbleven vonden deze moeders een manier om in contact te blijven met hun kinderen door grote kartonnen dozen gevuld met geschenken op te sturen. Dit gebaar werd een ritueel bij vele gezinnen. Door hun aanwezigheid te vervangen door materiële goederen, probeerden deze vrouwen de kwetsbare band met hun geliefden te behouden.

Deze exodus viel toevallig samen met de opkomst van videocamera’s, die ook door deze families gebruikt werden om de fysieke en emotionele leegte van de scheiding op te vullen. Er zaten vaak videotapes in de dozen, waarop willekeurige momenten uit het dagelijkse leven in Moldavië en in het buitenland te zien waren. Van de verjaardagsfeestjes van de kinderen tot de verre en mysterieuze landen waar de moeders heen
gingen. Deze videotapes zijn, samen met de voorwerpen die met hen meereisden, een levend bewijs geworden van een ballingschap dat tot op de dag van vandaag voortduurt. Eens volwassen geworden gingen de kinderen vaak ook zelf naar het buitenland, op zoek naar een eigen verre plek die ze opnieuw thuis wilden noemen. Met de komst van de smartphones werd het makkelijker om in contact te blijven. De video’s werden visuele dagboeken, gesproken brieven die werden uitgewisseld tussen gezinnen die er nooit in geslaagd zijn terug bij elkaar te komen. Maar hoe behoud je een band met iemand die voor je eigen bestwil een blijvende stempel op je kindertijd heeft nagelaten? Hoe kom je in het reine met een scheiding van 20 jaar die je huis heeft gevuld met objecten maar je hart leeg laat?

LOVE IS NOT AN ORANGE

Couleur  -  75 minutes
Sortie le: 
19/05/21
Pays de sortie: 
Langue du tournage: 
Début du tournage: 
06/18
Fin du tournage: 
12/18
Answer print: 
01/2021
Lieux de tournage:
 Moldavië et Roemenië

Partagez ce film

taxshelter-cares_851x315px_fbcover.jpg

silent_treatment.png

THE SILENT TREATMENT

de Caroline Strubbe
titina_1.png

TITINA

de Kajsa Naess
oro_camino.png

L'ORO DEL CAMINO

de Nathalie Rossetto, Turi Finocchiaro
the_island.png

THE ISLAND

de Anca Damian
logo_inverse

Chargement...