Documentaire

FARID HAKIMI
Kleur  -  52 minuten

Le 14 septembre 2020 débute le procès dit "Pauwels", du nom du présentateur vedette de match de football sur l'antenne de télévision RTL. Procès de l'année par son ampleur : une trentaine de prévenus et déplacement du tribunal dans la salle d'exposition de Mons Expo. Cette affaire judiciaire fut nommée, dans un premier temps, par la presse, "Le gang du boxeur montais, Farid Hakimi et de son frère". La notoriété de Stéphane Pauwels supplanta celle de Farid Hakimi. Pourquoi ? Qui est Farid Hakimi ? En 2015, Farid était champion de Belgique en boxe anglaise, promis à un bel avenir européen voire international.

UN DIVAN SUR LA COLLINE
Kleur  -  75 minuten

De stad Battir wil de lokale jeugd een toekomst bieden via het toerisme. Ala' en Ibrahem dromen van studeren in het buitenland en Bara'a wil een master gaan volgen in Duitsland. In een verhaal over solidariteit en persoonlijke ambities tonen de drie de complexiteit van een leven onder bezetting en de schoonheid van hun zoektocht naar meer.

PLANEET B
Kleur  -  132 minuten

De 14-jarige Bo groeit op in een beschermde omgeving. Alles lijkt mogelijk, elk obstakel lijkt ze te kunnen overwinnen. Behalve dan de sombere toekomst die haar te wachten staat.

Samen met haar vriendin Lina wil ze vechten tegen de klimaatverandering. Ze zijn met duizenden … waarom verandert er dan niets?
Haar moeder Marjolein volgt hun filosofie en samen sluiten ze zich aan bij Extinction Rebellion. Ze worden gearresteerd en fel bekritiseerd

Waarom zou je naar school gaan, wat is het nut van leven in een wereld die op sterven ligt?
Lina stelt steeds radicalere acties voor, maar de bedachtzame Bo wil haar eigen pad banen.

Maar hoe kan ze verder in een wereld die zijn eigen toekomst op het spel zet?

FEMMES TECH
Kleur  -  60 minuten

In de STEM-sector (Wetenschap, Technologie, Techniek en Wiskunde) is testosteron koning, al vanaf de schoolbanken. Wereldwijd volgt 39% van de vrouwen een STEM-richting. In Europa heeft 25% van de vrouwen een STEM-diploma. En toch hebben meisjes dezelfde cognitieve capaciteiten als jongens. In België heeft STEM evenmin een vrouwelijke klank: er zijn 15% vrouwen werkzaam als managers in bedrijfsinformatica en informatietechnologie, 15% als burgerlijk ingenieurs, 14% als systeemanalisten, 10% als specialisten in technische wetenschappen en 18% als softwareontwerpers. Deze absolute ondervertegenwoordiging van vrouwen is een reëel maatschappelijk en economisch probleem.

AUTOPSIE D'UNE INSTRUCTION
Kleur  -  90 minuten

In de nasleep van de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 en de aanslagen in Brussel vijf maanden later, startte een bijzonder gerechtelijk onderzoek waarvoor Parijs en Brussel de steun kregen van Washington en de meeste Europese hoofdsteden. Op basis van de getuigenissen van de belangrijkste magistraten en politieke leiders uit Europa en de Verenigde Staten, gunt ‘Autopsie d’une instruction’ de kijker een blik achter de schermen van een ongeziene internationale samenwerking in de strijd tegen terrorisme.

WALLONIE SAUVAGE 2, INVASIONS
Kleur  -  52 minuten

De avonturier beseft dat hij nog maar een fractie van de Waalse natuur heeft gezien.
Hij was aangenaam verrast van de verbazingwekkende comeback van enkele verdwenen diersoorten.
Maar hij ontdekte ook diersoorten die vroeger niet voorkwamen in dit gebied of nog niet gekend waren. Hij trekt op pad om de dieren en hun invloed op het landschap en de biodiversiteit van de streek te onderzoeken.

CATACLYSMES, LES GRANDS REGULATEURS
Kleur  -  90 minuten

Sinds mensenheugenis heeft de mens altijd gevreesd voor natuurrampen, maar vandaag staan we aan de vooravond van een enorme paradigmashift. En zo’n veranderingen komen nooit alleen! Onderzoekers leggen verbanden en identificeren de ene shift
als gevolg van de andere. Wanneer een evenwicht wordt verstoord, grijpen een of meer natuurrampen in en wordt er zo een nieuw evenwicht gecreëerd. Zo’n catastrofes zijn wreed, gewelddadig en gevaarlijk voor mens en dier, maar het zijn ook een soort toezichthouders op de wereld en het
functioneren van onze planeet.

L'EMPIRE DU SILENCE
Kleur  -  90 minuten

Maart 2017. Twee VN-experts worden brutaal vermoord en onthoofd tijdens hun onderzoek naar de recente bloedbaden in Kasaï in Congo. De Amerikaanse Michael Sharp en de Zweeds-Chileense Zaida Catalan hadden daar net meer dan 60 massagraven ontdekt.

Al 20 jaar lang zaaien soldaten en generaals verderf in de DRC met talloze onbestrafte slachtpartijen en verkrachtingen.

En toch doet MONUSCO, de vredesmacht van de VN veel inspanningen. Deze vredesmissie werd opgestart in november 1999 om het naleven van het staakt-het-vuren-akkoord af te dwingen. En sinds haar opstart stuurde MONUSCO al zo’n 20.000 blauwhelmen naar het Democratische Republiek Congo met een jaarlijks budget van meer dan 1,5 miljard euro.

EUROPE REVEALED Seizoen 1
Kleur  -  312 minuten

Europe Revealed biedt een unieke, ongeziene kijk op het Europese continent en zijn inwoners. De serie belicht de manier waarop de landen omgaan met uitdagingen, zoals de zoektocht naar duurzame landbouw, energietransitie, nieuwe mobiliteit, burgerbewegingen, de digitale revolutie en het behoud van de biodiversiteit.

DUTROUX, LES DERNIERS MYSTERES
Kleur  -  70 minuten

25 jaar na het losbarsten van de zaak Dutroux (1996) duikt de documentaire ‘Dutroux, les derniers mystères’ diep in de onbeantwoorde vragen die nog steeds rond het dossier hangen. Is er een internationaal netwerk van pedofielen? Of was Marc Dutroux echt een solitair roofdier in deze reeks vreselijke verkrachtingen en moorden op kinderen die België in de jaren negentig volledig door elkaar heeft geschud? Al 25 jaar zijn de meningen hierover duidelijk verdeeld.

silent_treatment.png

THE SILENT TREATMENT

van Caroline Strubbe
mastemah.jpg

MASTEMAH

van Didier Daarwin
logo_inverse

Download...