Documentaire

BOXE
Kleur  -  52 minuten

Boxe ! vertelt het verhaal van twee tieners die dromen van een kampioenstitel. Zij aan zij tijdens hun zware bokstrainingen… Mond dicht en oren open. Tijdens hun allereerste Belgische kampioenschap voor amateurs, moeten Vasken en Guillaume het meteen tegen elkaar opnemen. Omringd door een joelende massa volwassenen, vaders, trainers, succesvolle en minder succesvolle ex-boksers, echte en minder echte fans, zoeken de twee jongens hun weg tussen de talloze adviezen en de zee van dramatische verhalen.

13 jaar, bijna verlost van hun kinderlijf, met een hoofd vol grote dromen en wensen... Boxe ! weerspiegelt hun drang om de toekomst vorm te geven, een droom na te jagen, dat ene doel dat ze ooit, lang geleden, hebben vooropgesteld.

BUSKING
Kleur  -  88 minuten

Busking portretteert Joel Ludford en Anna Horton van het duo Handmade Moments op hun tournee doorheen de Verenigde Staten. We volgen hen van een optreden in Hollywood tot in een hospitaal nabij Sacramento. Onderweg ontmoetten ze kleurrijke medereizigers en spelen ze hun muziek op straat. De frontale botsing met twee andere wagens is het ultieme obstakel dat tussen hen en hun vrijheidsdroom staat.

Chasse à l’homme
Kleur  -  60 minuten

‘Chasse à l’homme’ is een documentairereeks over de politieklopjachten die ons de laatste 30 jaar het meest zijn bijgebleven. Achtervolgingen waarbij heel België ademloos toekeek. Een dief of een gijzelnemer die verwoed probeert te ontsnappen en opgejaagd wordt door alle politiediensten van het land. Oproepen tot getuigen met foto's van de voortvluchtige die massaal worden verspreid. Eender wie zou de dader kunnen ontmaskeren. Welke strategie gebruikten de politie en de onderzoekers in deze race tegen de klok om de misdadiger te vinden? Welke middelen hadden zij tot hun beschikking?

Tilff, l’incroyable cavale
Kleur  -  60 minuten

Op 17 september 1989 wordt de politie op de hoogte gebracht van een gijzeling in een woning in Tilff in de provincie Luik. De lokale topcrimineel Philippe Delaire houdt samen met twee handlangers een familie van vier gevangen in hun woning. Delaire verstopt een kilo explosieven in het huis. Op 22 september 1989 ontvangen de gijzelnemers het gevraagde losgeld van 30 miljoen Belgische frank. De bende vlucht en neemt een van de gijzelaars mee. Meteen zetten de ordediensten de achtervolging in.

DINO SCALA, LE VIOLEUR DE L'AUBE
Kleur  -  60 minuten

Dino Scala was het toonbeeld van goede vader, toegewijde echtgenoot, trouwe vriend en voorbeeldige werknemer. Maar achter deze onschuldig uitziende man uit Pont-sur-Manche aan de Belgisch-Franse grens schuilt een duister alter ego. De man blijkt de dader van 40 verkrachtingszaken die in de regio plaatsvonden sinds het einde van de jaren ’80.
De documentaire ‘Dino Scala, le violeur de l'aube’ vertelt het verhaal van een geliefde grootvader en voetbaltrainer die een succesvol dubbelleven had weten opbouwen. Aan de hand van getuigenissen, reconstructies van belangrijke momenten en archiefbeelden krijgt de kijker een blik in het leven en de ziel van de beruchte serieverkrachter.

PARADISE IN THE DESERT
Kleur  -  80 minuten

In een desolaat en tot voor kort afgesloten diamantstadje in de Namibische woestijn wordt het harmonieuze en tevreden bestaan van de 9000 inwoners hevig opgeschud. Het diamantbedrijf NamDeb (A Namibia De Beers Partnership) - de oprichter, eigenaar en belangrijkste werkgever van deze oase -, trekt zich terug omdat de diamantmijn uitgeput raakt. Dit betekent dat het bedrijf bezuinigt en alles wat zij niet als corebusiness beschouwt afstoot. Gewoonlijk neemt na exploitatie van een mijn de natuur het door de mens verlaten gebied opnieuw in bezit. Zoals bijvoorbeeld gebeurd is in het nabijgelegen, onder het zand bedolven, Kolmanskop. Dat was eens een levendig en welvarend diamantstadje maar is nu een ghost town. Het is een afschrikwekkend voorbeeld voor de Oranjemunders.

LES FEMMES DE DAESH
Kleur  -  52 minuten

Op de propagandafilmpjes van de Islamitische Staat kan je ze als je goed kijkt zien voorbijkomen. Die zwartgesluierde schaduwvrouwen … uitgewist door angst en onderdrukking. Af en toe zien we hen in een actievere rol, bewapend en wijzend naar de hemel als teken van onderwerping aan God. Wie zijn deze vrouwen? Waar komen ze vandaan? Wat was hun rol in de terroristische organisatie? Na maanden van toevallige ontmoetingen in het kader van onze vorige films, konden we met deze vrouwen een zeker vertrouwensrelatie opbouwen. Dat mondde uit in ongeziene bekentenissen en ontboezemingen. ‘Femmes de l'Etat Islamique’ schetst de geschiedenis en de onbekende rol van deze moeders, echtgenotes en strijders, in een organisatie die nu verslagen lijkt, maar wiens ideeën verder leven.

Le Retour
Kleur  -  90 minuten

Wat moeten we met ex-jihadisten die terugkeren naar ons land? Mannen en vrouwen die meer dan vijf jaar werden blootgesteld aan radicale ideologieën en extreem geweld. In Tunesië, de voornaamste leverancier van jihadisten wereldwijd, wordt het fenomeen steeds moeilijker te negeren. ‘Le Retour’ volgt de zogenaamde Tunesische ‘terreuradvocaten’ en duikt midden in deze problematiek, die zowel Arabische landen als Europese landen teistert.

Pauvrophobie
Kleur  -  52 minuten

“Armoede zorgt voor een onveilig gevoel in de wijk”, “Iedereen kan ooit op straat terecht komen”, “De immigranten komen het werk van de Belgen stelen”, … Er doen heel wat clichés over minderheden de ronde, en dat zal de komende jaren zeker niet verminderen.

‘Pauvrophobie’ wil de gangbare clichés en ‘fake news’ over minderheden (migranten, werklozen, daklozen,…) aan de kaak stellen. De documentaire speelt in op de angst binnen onze samenleving en toont hoe deze in de kaart speelt van simplistische politieke ideeën, of zelfs extremistische en antidemocratische gedachten. De documentaire kwam tot stand met de steun van het Brussels forum voor armoedebestrijding.

Palimpsest
Kleur  -  50 minuten

Africa Museum Palimpsest documenteert de ontruiming en renovatie van het Koninklijk Museum voor Midden Afrika (KMMA) doorheen de ogen van Billy Kalonji, de voorzitter van de organisatie van de Afrikaanse diaspora in België (COMRAF) die zich buigt over de renovatie van het Afrikamuseum.

ether_after.png

ETHER/AFTER

van Armel Roussel
comment_je_suis_devenu_un_super_hero.jpg

COMMENT JE SUIS DEVENU SUPER-HEROS

van Douglas Attal
ballon_bandit.png

BALLON BANDIT

van Didier Poiteaux
notre_dame_de_paris_debroux_thierry.png

NOTRE DRAME DE PARIS

van Thierry Debroux
logo_inverse

Download...