Documentaire

BAUDOUIN, LES DERNIERES HEURES
Kleur  -  60 minuten

In 2023 herdenkt België de dood van koning Boudewijn, die op 62-jarige leeftijd overleed in Motril.
Juli 1993 : hoewel hij nog maar 62 jaar oud is, weet Boudewijn dat zijn gezondheid fragiel is. Zijn laatste publieke optreden is, symbolisch genoeg, op 21 juli 1993, de nationale feestdag. Ondanks de regen wandelt de koning door het Warandepark om zijn landgenoten te groeten. Daarna vliegt hij naar zijn tweede verblijf in Motril waar het kwik stijgt tot meer dan 35 graden.

ISABELLE STENGERS: FABRIQUER L’ESPOIR AU BORD DU GOUFFRE
Kleur  -  90 minuten

In een vrolijk en overvloedig decor legt de onstuimige Belgische filosofe Isabelle Stengers haar – wereldwijd erkende – gedachtegang bloot. Een denken vervuld van verzet tegen de gevestigde orde, van uitgesproken koppigheid om de democratie weer leven in te blazen, verhalen die hardnekkig een gemeenschappelijke wereld opnieuw samenstellen. Een denken dat tot doel heeft kennis voort te brengen die niemand uitsluit. Deze film is een kleine, toegankelijke, handleiding om zich los te maken uit de betovering, om hoop te scheppen aan de rand van de afgrond!

BIENVEILLANCE
Kleur  -  90 minuten

In het kleine kader van het opleidingscentrum simuleren patiënten en zorgverleners op zeer realistische manier consulten. De ‘nep’-zorgontvangers vertellen achteraf aan de ‘echte’ therapeuten wat hen heeft getroffen in hun woorden, blikken en gebaren.
Kan goedheid aangeleerd worden? Dat is de grote uitdaging van deze simulatiesessies.

NANOK
Kleur  -  52 minuten

Gilles en Nathan, allebei dertigers, gaan al skiënd en klimmend en zelfs op een kayak Groenland doorkruisen gedurende hun vijf maand lange expeditie. Tijdens hun reis verzamelen ze milieugegevens voor drie Belgische onderzoekscentra. Hoe zijn deze twee doodgewone Brusselaars toch op het idee gekomen van zo’n buitengewoon project? Wat betekent een ontdekkingsreiziger nog in 2021, wanneer er niets meer valt te ontdekken op aarde, maar de planeet wel gered moet worden?

L'AMOUR EFFICACE
Kleur  -  90 minuten

De revolutionaire wind die door Latijns Amerika waaide in de Xxe eeuw heeft veel te danken aan de miljoenen geëngageerde christenen die, in naam van hun geloof, politieke gevechten zijn aangegaan. Ze werden gedragen door de theologie van de bevrijding en aarzelden niet om hun leven op het spel te zetten wanneer ze militaire regimes en oligarchen trotseerden.

Ik vertrek vanuit het idee van religie als opium voor het volk en ontmoet mannen en vrouwen die in de revolutie de komst meenden te zien van het Rijk Gods, niet meer in de hemel maar op aarde.

KING ON SCREEN
Kleur  -  100 minuten

In 1976 wordt de film Carrie van Brian Palma op het grote scherm gebracht. Het is een vertolking van de eerste roman van Stephen King. Sindsdien hebben meer dan 50 regisseurs inspiratie geput uit het werk van de Meester van Horror voor meer dan 80 verfilmingen, waardoor hij vandaag nog de meest verfilmde levende auteur ooit is.

Waarom zijn regisseurs zo gefascineerd door het werk van de King?

JUMP OUT
Kleur  -  75 minuten

Promise (9) en haar vrienden Marcus (13), Ian (9) en Griffins (11) wonen in Kariobangi Zuid, een van de armste wijken van Nairobi. Hun school is al bijna een jaar lang gesloten omwille van de Covid pandemie. De vier vrienden lopen de hele dag al mijmerend over de toekomst door de straten van hun wijk. Om aan de harde werkelijkheid te ontsnappen, klimmen ze op de daken waar ze kijken naar voorbijrijdende treinen. Vaak beelden ze zich dan in hoe ze aan boord zouden klimmen en nooit meer terugkomen. Het enige sprankeltje vreugde en stabiliteit in hun leven is de acrobatieworkshop die ze iedere namiddag volgen. Zou deze de springplank kunnen zijn naar hun dromen?

L'ANNONCE
Kleur  -  90 minuten

Hoe breng je heel slecht nieuws? Hoe ga je om met dat moment waarop je toekomst identiteit in duigen vallen? Alice Rivières, die de ziekte van Huntington heeft, krijgt de hulp van het collectief Dingdingdong om te leren omgaan met wat er gaat komen. Vanaf het moment dat het resultaat van de genetische test binnen is en als een vloek wordt uitgesproken, zullen we met hen reizen in een wereld waar gedachten en instelling meer dan ooit profetieën kunnen omvormen naar een andere toekomst.

72 HEURES
Kleur  -  80 minuten

Het leven van een moeder is een strijd zonder eind geworden sinds haar zoon overhaast werd beschuldigd, ter dood veroordeeld en 1 jaar later terechtgesteld, in weerwil van de internationale oproep tot een meer onafhankelijk onderzoek.

Vandaag vecht ze tegen de doodstraf in Wit-Rusland en hoopt ze op ooit tenminste te achterhalen waar haar zoon begraven ligt.

ANATOMIE D'UNE MULTINATIONALE
Kleur  -  120 minuten

Met concullega’s ExxonMobil, BP, Chevron, Shell of ConocoPhillips vormt Total de top 6 van de “supermajors” van aardolie en gas. Vandaag doen de klimaatcrisis, de bezorgdheid van de publieke opinie en het wantrouwen van de staten deze reuzen, die met al hun macht vechten om hun wereldje te behouden, daveren in hun grondvesten.

Supported by Taxshelter.be

exen1.jpg

EXEN

van Tim Mielants
les_miennes_2.jpg

LES MIENNES

van Samira El Mouzghibati
ici_je_legue.jpg

ICI JE LÈGUE CE QUI NE M'APPARTIENT PAS

van Habib Ben Tanfous
logo_inverse

Download...