Documentaire

NOTES POUR UN FILM
Kleur  -  90 minuten

Met scherpe en gevoelige blik schetst de jonge Belg Gustave Verniory een cinematografische ruimte, die glijdt tussen ‘menselijk’ en ‘geografisch’ landschap, en onthult hij het hart en de essentie van het Mapuche volk in Araucanía, een gebied dat eind XIXe eeuw door het Chileense leger werd veroverd en verwoest is achtergebleven tot op heden.

LE JOUR DU DECONFINEMENT
Kleur  -  15 minuten

De lockdown is gedaan! In Soignies mogen de inwoners van het rusthuis voor het eerst in 15 maanden opnieuw naar buiten. Een rode dubbeldekker bus is hen komen ophalen voor een merkwaardige rondrit: een uur lang citytrippen in hun eigen stad. Het voelt als een reis door de tijd.

THE NEW MAN 2 AKA O HOMEM NOVO
Kleur  -  70 minuten

Quirino is 76 jaar oud en woont al meer dan 30 jaar in een verlaten dorpje in een diepe vallei tussen berg en zee. Quirino wordt ouder en hij moet de plek die hij altijd thuis noemde nu verlaten om naar het nabijgelegen stadje te trekken. Daar zal zijn legendarische status hem niet behoeden voor de eenzaamheid van de nieuwe moderne wereld.

SANS QUEUE NI TETE
Kleur  -  52 minuten

Nicole, de tienmalige wereldkampioene garnaalpellen uit Leffrinckoucke, vertelt ons dat Noordzeegarnalen in Marokko worden gepeld. Aan de overkant van de Middellandse Zee pelt Hadja ze met de hand, tegen een lage prijs en aan de lopende band voor Europese bedrijven. Duizenden banen lopen binnenkort gevaar in het Zuiden door nieuwe Nederlandse garnalenpelmachines. En daarnaast liggen in de Noordzee miljarden bommen van de twee Wereldoorlogen, die mosterdgas verspreiden en zo het hele ecosysteem vernietigen...

ALERTE KIDNAPPING
Kleur  -  70 minuten

’Alerte Kidnapping’ is een docuserie over beruchte ontvoeringszaken die België sinds de jaren 1980 geschokt hebben. De eerste minuten al maakt de kijker kennis met de toekomstige slachtoffers: hoe ziet hun dagelijks leven eruit, hun (familiaal) verleden, levensstijl, ...? Plots wordt hun routine abrupt onderbroken door de misdadigers die hun van hun vrijheid zullen beroven. De ontvoeringen worden gereconstrueerd vanuit het perspectief van de slachtoffers. Ze weten niet wie die mannen zijn of wat hun te wachten staat... Daarnaast volgt de kijker het onderzoeksteam in de zoektocht naar aanwijzingen, onderhandelingen over losgeld en de ondersteuning van families.

KENZA
Kleur  -  52 minuten

Kenza Isnasni (37) deelt haar hartverscheurend verhaal over de racistische moord op haar ouders 20 jaar geleden. Deze afschuwelijke zaak heeft een zwarte schaduw geworpen op de geschiedenis van de Marokkaanse migratie in België en galmt nu nog na in actuele gebeurtenissen. Deze film brengt een hoopvolle boodschap en toont het gevecht van Kenza om de straat waar het drama zich afspeelde een nieuwe naam te geven, die van haar ouders Habiba en Ahmed Isnasni. Zodat ze nooit vergeten worden.

CE QUI NOUS LIE
Kleur  -  60 minuten

Vader zijn … Een bijna abstract begrip voor mij, als kind van een alleenstaande moeder. Ondanks alles wilde ik het toch zelf ervaren. Maar een kind willen als man die houdt van mannen, dwingt je om heel wat vragen te stellen over de betekenis van het ouderschap. CE QUI NOUS LIE begeleidt me bij mijn vragen, mijn ontmoetingen en mijn onderzoek naar de bank tussen ouder en kind op mijn pad naar het vaderschap.

LEON TROTSKY, UN HOMME A ABATTRE
Kleur  -  52 minuten

Op 21 augustus 1940 wordt Trotski, na elf jaar ballingschap, vermoord in Mexico. De dader, Ramon Mercader, is een jonge Spaanse communiste en zou zo in een spionagefilm kunnen meespelen. Hij werd in 1937 gerekruteerd door de geheime dienst van Stalin om Trotski als onvermoeibare tegenstander van het bewind uit de weg te ruimen.
Deze film vertelt over de epische laatste jaren die Trotski in ballingschap doorbracht in Mexico, rijkelijk aangevuld met flashbacks van zijn politieke verleden. Deze historische thriller zoomt in op Trotski’s leven als banneling, maar ook op de moordoperatie met de codenaam ‘Eend’ waarvan hij het doelwit was.

LA BEAUTE CACHEE DES LAIDS
Kleur  -  104 minuten

Zogenaamde lelijke dieren zijn misschien wel even bedreigd als panda’s of giraffen maar zal je niet snel als uithangbord van een reddingsactie zien. Ze zijn lelijk, maar hun minder esthetische eigenschappen helpen hen net om te overleven en zich te voeden. Hun uiterlijk verbergt vaak een ongelooflijke biologie en een vitale rol in het ecosysteem ...
Laten we samen de lamprei, het spookdiertje, de kaalkopibis en hun kompanen ontdekken ... Het is tijd om de lelijkheid te vieren!

CITIZEN TRIBUNAL
Kleur  -  52 minuten

20 jaar na het Proces van Neurenberg richtten Jean-Paul Sartre en Bertrand Russell het eerste internationale opinietribunaal op om oorlogsmisdaden van de VS in Vietnam aan de kaak te stellen. Deze unieke gebeurtenis in de geschiedenis van de internationale rechtspraak wordt nu voor het eerst in een documentaire belicht. Ongekende archiefbeelden en een reconstructie nemen de kijker mee in de dramatische sfeer van de film noir uit de jaren 1960. Het tribunaal onthult de meest opvallende feiten van het Amerikaanse beleid in Vietnam en de herhaalde leugens van de Amerikaanse leiders, vijf jaar vóór het Pentagon Paper-dossier.

Supported by Taxshelter.be

mush2_keyart_jump_sent.jpg

MUSH-MUSH & THE MUSHABLES SAISON 2

van Joeri Christiaen
txt.jpg

TXT - LES CONFESSIONS D'UN ASTROPHYSICIEN

van Paul-Jean Vranken
queens.jpg

REINES

van Yasmine Benkiran
the_chapel.jpg

THE CHAPEL

van Dominique Deruddere
logo_inverse

Download...