Documentaire

CHASSE A L'HOMME S2
Kleur  -  225 minuten

‘Chasse à l’homme’ (seizoen 2) is een documentairereeks over de meest memorabele politieklopjachten van de laatste 40 jaar. Achtervolgingen waarbij heel België ademloos toekeek. Een dief of een gijzelnemer die verwoed probeert te ontsnappen en opgejaagd wordt door alle politiediensten van het land. Oproepen voor getuigen, met foto's van de voortvluchtige worden massaal verspreid. Eender wie zou de dader kunnen ontmaskeren. Welke strategie gebruikten de politie en de onderzoekers in deze race tegen de klok? Welke middelen hadden zij tot hun beschikking?

STRIPTEASE INTEGRAL
Kleur  -  120 minuten

Striptease, eindelijk op het grote scherm. Zes verhalen die de (zwarte) humor, absurditeit, poëzie, wrok en wanhoop van onze tijd samenbrengen tot een geslaagd geheel.

BELGIQUE NAZIE
Kleur  -  75 minuten

‘Belgique nazie’ is een historische documentaire over de Duitse bezetting van België tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van reconstructies en foto’s en beelden uit het archief krijgt de kijker een beeld van de (duistere) gang van zaken bij de bezetter. Arrestaties door de Gestapo, confiscatie van bezittingen, propaganda, SS-babyfabrieken en, niet te vergeten, de Jodendeportatie. De documentaire belicht ook de rol van de politieke partij Rex bij de collaboratie.

HITLER EN BELGIQUE
Kleur  -  75 minuten

Deze historische documentaire schetst de periode waarin de Führer op Belgisch grondgebied verbleef in 1940. Aan de hand van archiefbeelden en reconstructies wordt zijn verblijf in het Duitse hoofdkwartier vlakbij Couvin getoond, waar hij de invasie van Frankrijk aanstuurde. De twee bunkers die werden gebouwd om de nazileider te beschermen tegen eventuele luchtaanvallen door het Franse leger kan je vandaag nog steeds bezoeken in Bruly. Hitler doorkruiste ook heel wat andere Belgische steden zoals Bastogne, Brussel, Gent en Ieper. In Brussel kon het Justitiepaleis van architect Joseph Poelaert hem wel bekoren. En in Ieper poseerde de Führer met zijn generaals voor het monument ter nagedachtenis van de geallieerden van de Eerste Wereldoorlog. De documentaire ‘Hitler en Belgique’

MY PAPER LIFE
Kleur  -  70 minuten

Rima is vijftien jaar oud en recent toegekomen in Brussel. Ze ontvluchtte de oorlog in Syrië en was twee jaar onderweg alvorens in België toe te komen. Eenmaal in Brussel, getraumatiseerd door de vlucht en de oorlog, ondervindt ze heel wat moeilijkheden bij het onder de knie krijgen van de Franse taal. Samen met Vida, de regisseur van de film, zelf een Iraanse immigrant en plastisch kunstenaar, drukt Rima zich uit via haar tekeningen. De tekensessies met Rima, haar zus en broers worden verweven met scènes uit hun dagelijkse leven in hun kleine flat waar ze worstelen met hun nieuwe leven in Brussel. De film zoomt in op de ervaringen van een vluchteling vanuit het oogpunt van een jonge adolescente. De tekeningen komen tot leven in animaties.

LOVE IS NOT AN ORANGE
Kleur  -  75 minuten

In het begin van de jaren negentig, na de ineenstorting van de Sovjet-Unie, werd Moldavië geconfronteerd met een ernstige economische crisis die duizenden vrouwen dwong om werk te zoeken in het buitenland. Aangezien ze lange tijd van huis wegbleven vonden deze moeders een manier om in contact te blijven met hun kinderen door grote kartonnen dozen gevuld met geschenken op te sturen. Dit gebaar werd een ritueel bij vele gezinnen. Door hun aanwezigheid te vervangen door materiële goederen, probeerden deze vrouwen de kwetsbare band met hun geliefden te behouden.

YOUNG PLATO
Kleur  -  90 minuten

Omringd door een cluster van arbeiderswoningen draagt de Holy Cross Boys Primary School de littekens van "The Troubles”, met prikkeldraad op de hoge muren rond de school en muren versierd met sektarische graffiti en politieke muurschilderingen - dit is het hart van Ardoyne. Deze opvang van jongens van 4 tot 11 jaar oud haalde in 2001 de krantenkoppen toen de kinderen van hun naburige zusterschool, Holy Cross Girls, op weg naar school werden bedreigd door lokale loyalisten. Later werden ook de onderwijzers van de Holy Cross Boys met de dood bedreigd. Het sociale model van het gebied is er een van chaos en wanorde; de politieke impasse maakt dat er geen zinvolle gemeenschapsontwikkeling mogelijk is.

UN ESPRIT DE RESISTANCE
Kleur  -  52 minuten

We staan aan de vooravond van de 75e verjaardag van de ondertekening van de wapenstilstand die een einde maakte aan de Tweede Wereldoorlog. ‘Un esprit de resistance’ vertelt over de geest van het verzet doorheen de Belgische geschiedenis, door de ogen van de verzetsstrijders én door de ogen van de erfgenamen.

SIMON LEYS, UN INDIGNE DANS LA CHINE DE MAO
Kleur  -  52 minuten

Bernard Pivot beschouwde Simon Leys, wiens echte naam Pierre Ryckmans was, als een van de grootste schrijvers in de Franse taal. De Franstalige Belg sloeg het aanbod om lid te worden van de Académie Française af. Toegegeven, hij woonde op dat moment wel in Canberra, Australië, waar hij Chinese cultuur doceerde aan de universiteit. Hij aanvaardde echter een aanstelling van de Académie royale de langue et de littérature française de Belgique als opvolger van Georges Simenon. Daar waren er namelijk flexibelere verwachtingen en eisen. Leys stond bekend als een vrijheidslievende man die onderscheidingen het liefst ontvluchtte.

titina_1.png

TITINA

van Kajsa Naess
harvest.png

HARVEST

van Ely Dagher
mini_ver.png

MINI-VER

van Ariane Buhbinder
love_is_not_an_orange.png

LOVE IS NOT AN ORANGE

van Babara Otilia
logo_inverse

Download...