2. ONDER CONSTRUCTIE (GRLIGHTCA)

JAN, KELLY, EN ALLES DAARTUSSEN
Kleur  -  16 minuten

Wanneer een regisseur eindelijk zijn eerste langspeelfilm mag draaien, blijkt zijn hoofdactrice en muze verliefd, op een andere man. Al gauw blijken er aan hun vriendschap en samenwerking onuitgesproken voorwaarden verbonden. Een eerlijk en confronterend gesprek is noodzakelijk. Eén avond, één apartement en één man te veel.

NANOK
Kleur  -  52 minuten

Gilles en Nathan, allebei dertigers, gaan al skiënd en klimmend en zelfs op een kayak Groenland doorkruisen gedurende hun vijf maand lange expeditie. Tijdens hun reis verzamelen ze milieugegevens voor drie Belgische onderzoekscentra. Hoe zijn deze twee doodgewone Brusselaars toch op het idee gekomen van zo’n buitengewoon project? Wat betekent een ontdekkingsreiziger nog in 2021, wanneer er niets meer valt te ontdekken op aarde, maar de planeet wel gered moet worden?

SE DIT D'UN CERF QUI QUITTE SON BOIS
Kleur  -  1 minuten

Sinds 2036 worden ieder jaar op dezelfde datum volwassenen die dat jaar ouder werden dan 60 gedood. In een overeengekomen ceremonie jagen kinderen hun ouders op de rand van een massagraf een kogel door de nek. Het gebeurt allemaal in een gemoedelijke sfeer en de ouders komen uit vrije wil. Er schuilt een pragmatische reden achter dit ritueel. Na de leeftijd van 60 jaar wordt ideologische vernieuwing als volstrekt onmogelijk geacht. Het komt af en toe wel voor dat iemand de dans probeert te ontspringen, zoals de ouders van Ben. Ze hebben willen vluchten. Ben haalt hen in maar kan zich er niet toe brengen haar ouders zonder hun instemming te doden. Dus tot ze van mening veranderen verstopt ze hen in haar grot en laat iedereen geloven dat ze reeds gedood werden.

LE REGNE ANIMAL
Kleur  -  100 minuten

Sinds de verschijning van de eerste mutaties van mens naar dier twee jaar geleden, heeft de maatschappij zich aangepast en tracht ze deze “Schepsels” te verzorgen. Lana (45), de moeder van Emilie (16), zit in dit geval en wordt binnenkort opgenomen in een gespecialiseerd centrum net buiten een slaperig stadje. Om bij haar te kunnen zijn zal Emilie met haar vader François (45) verhuizen. Maar het konvooi van haar moeder stuit op problemen en de Schepsels verdwijnen in het wild.

VINCENT DOIT MOURIR
Kleur  -  100 minuten

Plotseling wordt Vincent zonder duidelijke reden aangevallen door mensen die helemaal doorslaan zodra ze in zijn buurt komen en hem proberen te doden. Hij tracht een normaal leven te leiden, maar wanneer het alleen maar erger wordt en ook zijn naasten treft, moet Vincent vluchten en van leven veranderen.

IN COLD LIGHT
Kleur  -  120 minuten

Ava (23) is nog maar net uit de gevangenis of ze probeert al de draad terug op te pikken van haar bloeiende drugszaak. Maar ze gaat verwoest zijn door de moord op haar tweelingbroer Tom, die voor haar ogen plaatsvindt. Voortaan moet ze vechten om te overleven in de chaos van de stad. Ze ontdekt dat Tom een klein meisje van 6 maand achterlaat en is verplicht om haar vader Ike weer op te zoeken die nu ook haar hulp en bescherming nodig heeft.

LES FANTÔMES DES PROFONDEURS
Kleur  -  90 minuten

In Martinique is in de loop van 4 eeuwen creolisatie en verweving van verschillende wereldculturen een unieke identiteit tot stand gekomen die de som is van uiteenlopende verwantschappen en verscheidenheid: een meerstammige identiteit

Deze vermenging is een les in menselijkheid, die nochtans geboren is uit de wreedheid van de slavernij die meer dan twee miljoen slaven over de diepe wateren van de Atlantische Oceaan heeft gesleurd op weg naar de plantages. Dit macaber beeld roept onvermijdelijk de situatie op van de veertigduizend migranten die nu verzwolgen zijn door de Middellandse Zee en die al het geweld symboliseren van een gespannen Europees beleid dat draait rond benepen en dodelijke opvattingen over identiteit.

H2
Kleur  -  90 minuten

Segregatie, bewaking, nauwgezette controles en verzet: H2 is het verhaal van een straat van 1 kilometer lang in Hebron waar het conflict tussen Israël en Palestina zich ontwikkelt, aan het licht komt en van jaar tot jaar harder wordt.

12 MONTHS OF WINTER
Kleur  -  90 minuten

In Magadan, een uithoek van Siberië, bewaart de bevroren aarde nog geheimen: de vergeten goudaders en massagraven van de Goulag. Senya, een jonge dichter, is bezeten door een pijnlijk bewustzijn van de dood. Hij weigert om zoals zijn vader te zijn, die ook dichter is en verslaafd is aan de drank. Om het ouderlijk huis te ontvluchten gaat Senya regelmatig naar het Invalidenhuis. Daar staat hij aan het bed van de mensen en hoort hij hun verhalen van vroeger: het werk in de goudmijnen, de collectieve idealen, de gebluste droom van het communisme...

Supported by Taxshelter.be

chien_de_fayenca.png

CHIEN DE FAIENCE

van Héloïse Jadoul
mon_coeur_en_arriere.jpg

MON COEUR EN ARRIERE

van Sarah Gouret
williamsurlepave.png

WILLIAM SUR LE PAVE

van Maël Grand Bossi
logo_inverse

Download...