10. MINFIN FISCAAL ATTEST BEHAALD - VOLTOOID

Joséphine Baker, une américaine à Paris
Kleur  -  52 minuten

100 jaar voor Beyoncé was er Joséphine Baker, een arm kind uit Missouri dat opgroeide tot een danseres en zangeres in Frankrijk en de eerste zwarte superster ooit. De reden waarom de iconische Joséphine nog zo diep in ons geheugen staat gegrift, is dat ze veel meer is dan een grote musicalster, ze was een pionier, een militante, een utopist, ging voortdurend de strijd aan tegen racisme en segregatie, gebruik makend van haar lichaam als politiek instrument. Daar gaat ons uitzonderlijk verhaal over: een klein herderinnetje dat zich ontpopte tot een koningin, maar ook een vrouw die gebruik heeft gemaakt van het beeld dat men op haar projecteerde om zo de wereld te veranderen.

Le joueur de flûte
Kleur  -  12 minuten

De stad wordt overspoeld door ratten en de inwoners sterven ondertussen van de honger. Tot plots een fluitspeler/rattenvanger aankomt in de stad.

Or Blanc
Kleur  -  20 minuten

De tienjarige Pauline woont in een skioord dat wordt geteisterd door het gebrek aan sneeuw. Op de vooravond van het traditionele carnaval voor de start van de lente, gaat ze op zoek naar dat witte goud. Want alleen zo kan ze voorkomen dat haar familie moet vertrekken.

Oh les beaux jours
90 minuten

“BEGIN, WINNIE. BEGIN JE DAG, WINNIE.”

Een uitgestrekt verschroeid grasveld en in het midden Winnie, een kokette dame van rond de vijftig, ingegraven tot aan haar navel.

Naast haar ligt een tas waaruit ze allerlei spulletjes haalt die haar doen denken aan de pleziertjes en banaliteiten van het bestaan. Een beetje op de achtergrond loopt Willie, haar man, rond. De zon schijnt, Winnie zingt.

Happy days.

Maar waar haalt ze toch dat eeuwige optimisme? Uit de put waarin ze begraven zit misschien?
In november 1967 stelde de Rideau de Bruxelles de Belgische versie van ‘HAPPY DAYS’ van Beckett voor. Jacqueline Bir speelde Winnie en Claude Etienne, oprichter en directeur van de Rideau, speelde Willy en verzorgde ook de regie.

Dutroux, l'évasion
Kleur  -  52 minuten

In de documentaire ‘Dutroux, l’évasion impossible’ herbeleven we de ongelooflijke vlucht van publieke vijand nummer één, op die ene dag in april 1998. Een ondenkbare vlucht die drie uur lang de Belgische, Luxemburgse en Franse politie volledig in de ban zal houden. Nu de 20e verjaardag van deze gebeurtenis nadert, reconstrueert deze documentaire de verschillende delen van de ontsnapping op basis van getuigenissen. We herbeleven de vlucht uit het justitiepaleis van Neufchâteau, de ongeziene mobilisatie van de politiemacht en de uiteindelijke arrestatie in het bos van Chiny.

Garçon
Kleur  -  20 minuten

Zoals elke ochtend gaat de wekker. Alleen gaat de 16-jarige

Tatiana vandaag niet naar school. Samen met drie vriendinnen gaat naar de begrafenis van die jongen die ze heeft gekend. Vandaag zal ze moeten leren loslaten. Of net niet.

Les golden boys de l'Expo 58
Kleur  -  70 minuten

‘Les golden boys de l’Expo 58’ is een historische documentaire over drie bescheiden Brusselse ondernemers wiens leven helemaal verandert door Expo 58. De ene is een importeur van Martini, de tweede is opgegroeid in de auto-industrie en de laatste helpt zijn vader in een transportbedrijf. Aan het eind van de jaren 50 grijpen Aldo Vastapane, Claude de Clercq en Arthur Ziegler de professionele kansen die de Expo creëert en wagen ze de sprong in het diepe. Met vallen en opstaan. Vandaag zijn ze als frisse negentigjarigen nog elke dag aan het werk. Ze vertellen ons met veel emotie over hun bedrijven die werden geboren aan de voet van het Atomium. 60 jaar later zijn hun bedrijven uitgegroeid tot internationale marktleiders.

Le dernier lit
90 minuten

De vergane glorie van een hotel in Oostende. Emily denkt terug aan haar jeugd als uitzonderlijk getalenteerde soliste, aan haar helse relatie met haar moeder en haar stormachtige liefde voor Ana – een groot schandaal in het toentertijd conformistische Vlaanderen. Terwijl ze languit op het bed van haar suite ligt, bezingen op straat een bende deurwaarders de glorie van FC Brugge. In deze inerte omgeving lijkt de passie gevangen. Alles lijkt te leiden naar een hartverscheurende en onherstelbare daad om zich eindelijk weer levend te voelen.

AGUA
80 minuten

Dit nieuwe project heeft twee bijzondere aspecten: Het eerste bijzondere aspect is het verbinden van kunst en wetenschap aan de hand van het element Water, een materie die in de lijn ligt van het Universum en de Aarde.

In het bijzonder is het de samenwerking tussen astronomie en geologie. De ene peilt de hemel, de sterrenstelsels, richt zich tot de buitengrenzen van het universum, en de andere graaft in de aarde, op zoek naar stenen, naar de samenstelling van rotsen en structuren. Andere onderzoeken zullen worden uitgevoerd met een fysicus en een etnomusicoloog.

Famille Choisie
60 minuten

Wij zijn vier broers. Dat waren we niet altijd … nee, dat zijn we geworden. Ons bloed is met elkaar vermengd, onze karakters met elkaar verweven. Sommigen zeggen dat je je familie niet kan kiezen. Goh, dat durven we te betwijfelen.

Na een eerste gezamenlijke voorstelling en daarna 6 verschillende creaties, staat er vandaag een ambitieus project op het programma. Het creatieve avontuur van Carré Curieux zag het licht in 2007. Met deze nieuwe voorstelling willen ze het leven samen vieren en bestuderen. 15 spelers van 2 tot 41 jaar trekken rond in een circustent. Als een grote zelfgekozen familie.
 

titina_1.png

TITINA

van Kajsa Naess
sacrifice1.jpg

LA FILLE DU SACRIFICE

van Réhab Mehal
harvest.png

HARVEST

van Ely Dagher
chasse_a_lhomme_s2.png

CHASSE A L'HOMME S2

van Gregory Goethals
logo_inverse

Download...