België

L'ACCORD DU PARTICIPE PASSE
Kleur  -  18 minuten

Mme D., professeure de français épuisée, peine à gérer son quotidien : certains élèves sont à la traîne, le programme la pousse à avancer plus vite, à l'extérieur de l'école le monde est sans pitié et il y en a même qui jugent sévèrement son travail. La fatigue s'accumule, mais Mme D. ne veut pour rien au monde déroger à sa mission. Prise entre rêve et réalité, elle n'aura de relâche que quand tous ses élèves, sans exception, auront compris la règle de l’accord du participe passé.

DUTROUX, LES DERNIERS MYSTERES
Kleur  -  70 minuten

25 jaar na het losbarsten van de zaak Dutroux (1996) duikt de documentaire ‘Dutroux, les derniers mystères’ diep in de onbeantwoorde vragen die nog steeds rond het dossier hangen. Is er een internationaal netwerk van pedofielen? Of was Marc Dutroux echt een solitair roofdier in deze reeks vreselijke verkrachtingen en moorden op kinderen die België in de jaren negentig volledig door elkaar heeft geschud? Al 25 jaar zijn de meningen hierover duidelijk verdeeld.

11 SEPTEMBRE, LA BELGIQUE SE SOUVIENT
Kleur  -  70 minuten

11 september 2001, op een Belgische redactie.

L'ORO DEL CAMINO
52 minuten

Op Monte Faito leven mannen in hechtenis in een rehabilitatiecentrum ‘Il Camino’, afgezonderd midden in de natuur.

Vlakbij Napels en de Napelse buitenwijken aan de voet van de Vesuvius volgen ze een therapeutisch programma.

Naarmate de seizoenen veranderen, proberen deze bewoners een andere weg in te slaan, zichzelf opnieuw op te bouwen en een metamorfose te ondergaan voor ze terugkeren naar hun explosieve stad en de beproevingen die hen te wachten staan.

COLETTE ET JUSTIN
Kleur  -  52 minuten

Ik trok met mijn grootouders Colette en Justin op een reis door de tijd, een reis door onze familiegeschiedenis in het kader van de historische dekolonisatie van Congo. Justin was een van de eerste Congolese senatoren na de onafhankelijkheid. Colette werd gedwongen om op de markt te werken, nadat Mobutu aan de macht kwam. En dan kwam de periode in Parijs ... Aan de hand van deze gesprekken, oude familiefoto’s, Belgische krantenarchieven en beelden van Parijs en Kinshasa, herbeleven we ieders parcours.

LE SOLEIL DE TROP PRES
Kleur  -  90 minuten

Na zijn vertrek uit het ziekenhuis gaat Basile, een dertiger met een bijzonder persoonlijkheid, bij zijn zusje Sarah wonen. Sarah en de onvoorspelbare, grappige en charismatische Basile hebben een unieke band. Hij focust zich op zijn herstel, gaat op zoek naar een job en vindt onderweg zelfs de liefde. Maar zijn schizofrenie houdt hij het liefst verborgen voor zijn omgeving …
‘Le Soleil de Trop Près’ is een zonnige en poëtische ode aan het aanvaarden van deze personen met schizofrenie door de maatschappij, zodat zij zichzelf ook leren accepteren.

THE SILENT TREATMENT
Kleur  -  100 minuten

Tess, een 18-jarig, Vlaams meisje met Stockholm-syndroom, stalkt in Boedapest de introverte, veertigjarige Szabolcs en zijn vriendin Andrea. Andrea zoekt in het geheim toenadering tot de jonge stalkster en helpt zo het vreemde meisje om Szabolcs te confronteren met haar vragen over hun gemeenschappelijke geschiedenis. Maar gaandeweg ontdekken ze alle drie hoezeer dat tragische verleden op hun huidige relaties weegt en leren ze hiermee om te gaan.

L'EVANGILE DE CAMARET
90 minuten

Marie is zwanger en denkt dat ze Onze Lieve Vrouw is. Fritz, Antoine en Nicolas hebben besloten om daar niet meer over te discussiëren. ‘Als het haar gelukkig maakt, kunnen we het spel maar beter meespelen en dan zien we wel.’ De dagen gaan voorbij en het leven van de vier figuren op hun stuk land (of is het een camping buiten seizoen?) wordt behoorlijk door elkaar geschud door dit waanbeeld. Als kijker twijfel je of het een klucht of een tragedie is. Hun avonturen en gesprekken worden de parabels van een ongewoon, Rabelaisiaans, grotesk en onvolmaakt evangelie.

JEAN DE LA LUNE
45 minuten

Jean, de enige bewoner van de Maan verveelt zich een beetje daar helemaal boven in de lucht. Hij zou best naar de Aarde willen reizen om zich te amuseren met de Aardbewoners. Wanneer een komeet plots voorbijkomt, grijpt hij zijn kans en hop … vliegt hij naar onze planeet. Maar daar gaat niets zoals verwacht. Zijn komst zorgt voor grote paniek. Soldaten en agenten nemen hem gevangen. Hoe kan de arme Jean hieruit ontsnappen? 

‘Jean de la Lune’ overtuigde ons vooral door de poëtische dimensie, de kunst van eenvoud en contrast en het kinderlijke personage: naïef, puur, boordevol vriendelijkheid en vrijgevigheid en met een verfrissende, positieve kijk op onze wereld.

KWAY
60 minuten

Op een dag tekenen enkele leerkrachten grote witte lijnen op de speelplaats. Ze verbieden de kinderen om een voet over de lijnen te zetten. En dan verdwijnen de leerkrachten plots. Wanneer het begint te onweren en te regenen, beseffen de kinderen dat hun jassen niet eerlijk verdeeld zijn. De meeste kinderen kunnen ook niet meer in de speeltuin. Ze schuilen zo goed en zo kwaad als ze kunnen voor de regen. Wanneer een kindje dat alleen en zonder jas achterblijft op zijn stukje speelplaats begint te smelten, besluiten de kinderen hun nieuwe wereld te organiseren en zoeken ze naar manieren om zich te beschermen tegen de volgende regenbui. 

taxshelter-cares_851x315px_fbcover.jpg

silent_treatment.png

THE SILENT TREATMENT

van Caroline Strubbe
titina_1.png

TITINA

van Kajsa Naess
oro_camino.png

L'ORO DEL CAMINO

van Nathalie Rossetto, Turi Finocchiaro
the_island.png

THE ISLAND

van Anca Damian
logo_inverse

Download...