België

Ma voix t'accompagnera
Kleur  -  90 minuten

Leurs voix guident les pensées et peuvent recomposer une réalité. Fabienne et Christine, médecins anesthésistes aux Hôpitaux St Luc, sont les “Princesses” de l’hypnose chirurgicale en Belgique. Cette relation patient-médecin, qui remet au centre un lien humain souvent abimé par la médecine moderne et les cadences infernales, invite à une irruption singulière: celle de l’imaginaire.

Et si nous pouvions partager ce que vivent les patients, si nous pouvions voir où ils voyagent pendant que les chirurgiens s’activent autour des corps?

Te Deum
1 minuten

“Als de goede God mij tot zich roept en vraagt ‘Wat deed je met de talenten die ik je gaf?’, dan toon ik hem de partituur van mijn Te Deum, en dan zal hij een genadevolle rechter voor mij zijn.” Met het Te Deum, “de trots van [z]ijn leven”, schreef Bruckner een groots opgevat werk “voor koor, soli en orkest, met orgel ad libitum”. Gustav Mahler doorstreept deze laatste aanduiding in zijn persoonlijke partituur en verving die met een vleugje humor door “voor engelentongen, Godzoekers, gekwelde harten en in vuur gereinigde zielen”. Bruckners extatische lofprijzing van God vindt een waardige evenknie in de zelden uitgevoerde Tweede symfonie.

Beethoven for kids
1 minuten

“Leer jullie kinderen deugdzaam te zijn. Alleen dat maakt gelukkig!” Beethoven had ongelijk: meer dan twee eeuwen later maakt ook zijn muziek nog steeds jong en oud gelukkig. Na de succesvolle eerste editie met Rimski-Korsakovs Sheherazade, brengt Alain Altinoglu dit seizoen opnieuw een familieconcert, dat kinderen vanaf 6 jaar in het gezelschap van familie en vriendjes laat kennismaken met de geheimen van het orkest en de klassieke muziek. Deze keer gidst onze muziekdirecteur zijn Muntorkest en het publiek door het werk van Beethoven, de symfonicus par excellence, wiens symfonieën grootser, complexer en emotioneler waren dan enige tijdgenoot ooit had gehoord.

Beethoven 1 & 3
1 minuten

Ludwig van Beethoven is de componist die, meer dan wie ook, de muziek ingrijpend heeft veranderd. De integrale van diens negen symfonieën geeft Alain Altinoglu een prachtkans om dit te illustreren. Schumann stelde dat men het “genie van Beethoven” alvast kon “aantonen aan de hand van zijn Eerste symfonie …” Wanneer Beethoven in Wenen dit werk laat weerklinken, is de wereld sterk gewijzigd in de nasleep van de Franse revolutie. De Eerste sluit nog aan bij het klassieke ideaal van Mozart en Haydn, maar toont ook al een zekere afstand van het symfonische genre, onder meer in het openingsakkoord. Voor Beethoven lag de weg open naar zijn Sinfonia eroica, in toon en omvang een scharnierwerk zonder weerga.

Beethoven Ouverture
1 minuten

“Muziek is een hogere openbaring dan alle wijsheid en filosofie”, vond Beethoven. Openbaring en ontdekking staan centraal in dit feestelijke concertprogramma, dat het nieuwe Muntseizoen opent en vooruitblikt op enkele grote thema’s die erin aan bod komen. Beethovens Coriolan-ouverture is een krachtig aperitief voor de integrale van de Beethoven-symfonieën die dit seizoen op het programma staan. Bruchs Concerto voor twee piano’s getuigt van de constante bekommernis om ook in onze concertcyclus minder bekende maar niet minder waardevolle muziek voor het voetlicht te brengen. De Schilderijententoonstelling van Moesorgski / Ravel verwijst dan weer naar de Russische toets die de operaprogrammering op het einde van dit seizoen krijgt.

Music Hole
Kleur  -  100 minuten

Het huwelijk van Francis, een kleine boekhouder met een sjofel kantoortje in Charleroi, staat op springen. Na een stevige ruzie ontdekt hij ’s ochtends het afgehakte hoofd van zijn vrouw in de vriezer. Zo begint deze doldwaze thriller vol neurose en waanzin … Een verhaal over een koppel dat niet wil aanvaarden dat het uit elkaar gegroeid is, overgoten met een stevige scheut geuze en een portie zigeunermuziek.

Austral
Kleur  -  90 minuten

Aan het andere eind van de wereld trotseren drie mannen de zee en haar legendes. Ze laten hun families achter en doorstaan koude en woeste stormen om de geïsoleerde vissers op de eilanden in het uiterste zuiden van Chili te bevoorraden en hun oogst te verspreiden..

Ze zijn alle drie verbannen uit hun geboorteland en willen hun tradities en beroep verderzetten. Maar terwijl ANDRES probeert naam te maken in het milieu en Claudio geleidelijk het werk stopzet om zo dicht mogelijk bij zijn familie te gaan wonen, probeert Guillermo te vechten tegen de lokroep van een wilde zee die hem onverbiddelijk aantrekt.

De Bësch
Kleur  -  300 minuten

Wie vermoorde Jenny Engel ?

In een bos rond het dorpje Manscheid in het noorden van het land wordt het levenloze lichaam van een tiener gevonden.

Luc Capitani, de politieman van dienst, is zelf afkomstig uit het Zuiden en heeft zijn handen vol met de lokale mentaliteit.

Samen met zijn rechterhand, de jonge Elsa Ley, raakt hij al snel verwikkeld in de complexe zaak waarin niets is wat het lijkt en elke inwoner meer weet dan hij wil zeggen.

Tijdens het onderzoek moet Capitani niet alleen een moordenaar opsporen maar ook proberen door te dringen in een maatschappij waarin iedereen elkaar manipuleert voor het ‘algemene belang’.

Geluck, 40 ans sur les écrans
Kleur  -  65 minuten

Philippe Geluck is een van de meest bekende Belgen in Frankrijk… Komiek, columnist, schrijver, geestelijke vader van De Kat (Le Chat) en al jaar en dag een tv-persoonlijkheid… Dit najaar viert de bekende Brusselaar de 40e verjaardag van zijn tv-carrière.
Ter gelegenheid van het jubileum blikt deze documentaire terug op zijn indrukwekkende tv-loopbaan, van het prille begin tot nu. Met archiefbeelden en interviews van vrienden en collega’s eert ‘Geluck, 40 ans sur les écrans’ deze Belgische ster die na vier decennia nog steeds even hoog aan de hemel staat.

Pourquoi Jessica a-t-elle quitté Brandon?
90 minuten

De scène speelt zich af in een Starbucks. Een gezellig café waar veel klanten genieten van een dampende kop koffie. Jessica en Brandon zitten achteraan aan een tafeltje, wanneer Jessica de gevreesde zin uitspreekt… ‘Brandon, ofwel praat je met mij, ofwel hoeft het voor mij niet meer.’
We verklappen het maar al meteen… Jessica zet een punt achter hun relatie! Sorry voor de spoiler, maar dat is nu eenmaal het principe van een drama. Je weet al vanaf het begin hoe het verhaal eindigt. Veel interessanter vinden wij de vraag waarom Jessica besluit om de relatie te beëindigen. En om dat te begrijpen moeten we weten wie Brandon echt is en hoe zijn leven eruit ziet. Want daar schuilt de oorzaak en misschien ook wel de oplossing van dit mysterie.

la-monnaie-ndiwndq2nja1ma.jpg

Victor Frankenstein

van Karine Birge
screen_shot_2018-06-11_at_16.45.11.png

Rater, mieux rater encore

van Hervé Piron
l_empreinte-du-vertige2-site_01.jpg

L'empreinte du vertige

van Angèle Baux Godard
la-monnaie-mju3oduzodexmq.jpg

Don Pasquale

van Laurent Pelly
logo_inverse

Download...