Frans

DUTROUX, LES DERNIERS MYSTERES
Kleur  -  70 minuten

25 jaar na het losbarsten van de zaak Dutroux (1996) duikt de documentaire ‘Dutroux, les derniers mystères’ diep in de onbeantwoorde vragen die nog steeds rond het dossier hangen. Is er een internationaal netwerk van pedofielen? Of was Marc Dutroux echt een solitair roofdier in deze reeks vreselijke verkrachtingen en moorden op kinderen die België in de jaren negentig volledig door elkaar heeft geschud? Al 25 jaar zijn de meningen hierover duidelijk verdeeld.

11 SEPTEMBRE, LA BELGIQUE SE SOUVIENT
Kleur  -  70 minuten

11 september 2001, op een Belgische redactie.

L'ASTRONAUTE
Kleur  -  100 minuten

Ruimtevaartingenieur Jim werkt al jaren in het geheim aan een buitengewoon project. Hij wil zijn eigen raket bouwen voor de eerste bemande ruimtereis voor burgers. Maar om die droom te verwezenlijken, zal hij moeten leren delen …

TCHIMBE RAID
Kleur  -  25 minuten

In Martinique noemen ze Jordan de ‘loulou’. Nadat hij acht maanden geleden uit de gevangenis kwam, trok hij in bij zijn moeder. Ondertussen hangt hij wat rond met zijn vrienden en vist hij op weekdieren die hij daarna verkoopt aan restaurants. Wanneer zijn vriendin ontdekt dat ze zwanger is, besluit Jordan zijn leven om te gooien en zijn verantwoordelijkheid te nemen. Het nakende vaderschap stimuleert hem om echt werk te zoeken, maar dat blijkt moeilijker dan gedacht. Niemand lijkt voorbij het etiketje van crimineel te kunnen kijken.

LE SOLEIL DE TROP PRES
Kleur  -  90 minuten

Na zijn vertrek uit het ziekenhuis gaat Basile, een dertiger met een bijzonder persoonlijkheid, bij zijn zusje Sarah wonen. Sarah en de onvoorspelbare, grappige en charismatische Basile hebben een unieke band. Hij focust zich op zijn herstel, gaat op zoek naar een job en vindt onderweg zelfs de liefde. Maar zijn schizofrenie houdt hij het liefst verborgen voor zijn omgeving …
‘Le Soleil de Trop Près’ is een zonnige en poëtische ode aan het aanvaarden van deze personen met schizofrenie door de maatschappij, zodat zij zichzelf ook leren accepteren.

L'EVANGILE DE CAMARET
90 minuten

Marie is zwanger en denkt dat ze Onze Lieve Vrouw is. Fritz, Antoine en Nicolas hebben besloten om daar niet meer over te discussiëren. ‘Als het haar gelukkig maakt, kunnen we het spel maar beter meespelen en dan zien we wel.’ De dagen gaan voorbij en het leven van de vier figuren op hun stuk land (of is het een camping buiten seizoen?) wordt behoorlijk door elkaar geschud door dit waanbeeld. Als kijker twijfel je of het een klucht of een tragedie is. Hun avonturen en gesprekken worden de parabels van een ongewoon, Rabelaisiaans, grotesk en onvolmaakt evangelie.

JEAN DE LA LUNE
45 minuten

Jean, de enige bewoner van de Maan verveelt zich een beetje daar helemaal boven in de lucht. Hij zou best naar de Aarde willen reizen om zich te amuseren met de Aardbewoners. Wanneer een komeet plots voorbijkomt, grijpt hij zijn kans en hop … vliegt hij naar onze planeet. Maar daar gaat niets zoals verwacht. Zijn komst zorgt voor grote paniek. Soldaten en agenten nemen hem gevangen. Hoe kan de arme Jean hieruit ontsnappen? 

‘Jean de la Lune’ overtuigde ons vooral door de poëtische dimensie, de kunst van eenvoud en contrast en het kinderlijke personage: naïef, puur, boordevol vriendelijkheid en vrijgevigheid en met een verfrissende, positieve kijk op onze wereld.

KWAY
60 minuten

Op een dag tekenen enkele leerkrachten grote witte lijnen op de speelplaats. Ze verbieden de kinderen om een voet over de lijnen te zetten. En dan verdwijnen de leerkrachten plots. Wanneer het begint te onweren en te regenen, beseffen de kinderen dat hun jassen niet eerlijk verdeeld zijn. De meeste kinderen kunnen ook niet meer in de speeltuin. Ze schuilen zo goed en zo kwaad als ze kunnen voor de regen. Wanneer een kindje dat alleen en zonder jas achterblijft op zijn stukje speelplaats begint te smelten, besluiten de kinderen hun nieuwe wereld te organiseren en zoeken ze naar manieren om zich te beschermen tegen de volgende regenbui. 

LE DEPART
80 minuten

Wanneer Brigitte Baillieux in de jury zetelt van de CED-WB Prix des metteurs en scène ontdekt ze de tekst van Mireille Bailly. Ze is meteen verliefd op de grappige en vernietigende tekst, de brutaliteit, die manier om binnen en buiten ondersteboven te draaien waarbij liefdesverdriet een mes in het hart wordt.

FRANCOIS ENGLERT, NOBEL ET REBELLE
Kleur  -  60 minuten

Stockholm, 2013: de Nobelprijs voor Natuurkunde blijkt een trigger voor professor François Englert. De internationale erkenning voor zijn ontdekking van het ontbrekende puzzelstukje in de materie van het universum (het Brout-Englert-Higgs-deeltje) brengt plots allerlei herinneringen naar boven van zijn verleden als ondergedoken kind. De film blikt samen met hem terug op een leven van permanente rebellie, die al startte in zijn kindertijd. De film toont hoe zijn alomvattende dissidentie (op politiek, academisch en wetenschappelijk vlak) zijn atypische carrière als onderzoeker en als man in de marge heeft vorm gegeven.

taxshelter-cares_851x315px_fbcover.jpg

silent_treatment.png

THE SILENT TREATMENT

van Caroline Strubbe
titina_1.png

TITINA

van Kajsa Naess
oro_camino.png

L'ORO DEL CAMINO

van Nathalie Rossetto, Turi Finocchiaro
the_island.png

THE ISLAND

van Anca Damian
logo_inverse

Download...