Als toeristische attractie lokt het mensen van over de hele wereld naar Gent, telkens wanneer Duitse of Franse troepen België binnentrokken werd het door hen meegenomen, en The Monuments Men moesten het opsporen: Het Lam Gods van de gebroeders Hubert en Jan van Eyck uit de 15de eeuw.

Adam en Eva, Kaïn en Abel, martelaars en engelen: de motieven zijn christelijk en spiritueel. Maar de gezichten van de figuren zijn realistisch, ze tonen gezichten uit Gent. De gebroeders van Eyck vereeuwigden hun mecenassen en opdrachtgevers, maar evengoed hun buren en collega’s. Zo was een van de eerste werken van de moderne realistische kunst tegelijk documentair en mythisch, gewoon en universeel.

Milo Rau houdt zich al een decennium lang bezig met het “Theater van het reële”. Met Lam Gods / Ghent Altarpiece verbindt hij net zoals indertijd de gebroeders van Eyck het alledaagse met het spirituele: zoals het altaarstuk uit verschillende lagen bestaat die elkaar overlappen, zoals het reële zich met het symbolische vermengt, net zo zullen mensen uit Gent – leden van het ensemble en medewerkers van NTGent maar evenzeer Gentse burgers – vertellen over hun leven. In een over vele maanden verspreide casting die wordt gefilmd, stort dit project zich in het hier en nu van eenstadsgemeenschap: wie is de Kaïn van Gent, wie de Abel? Wie speelt Adam en wie Eva? Wie zijn de martelaren van de 21ste eeuw?

In de persoonlijke verhalen weerspiegelt zich het Gent van vandaag, maar ook de bewogen geschiedenis van de Europese oorlogen waarbij België steeds opnieuw geofferd werd als buffer tussen Duitsland en Frankrijk. In de reconstructie van Het Lam Gods op het toneel ontstaat als het ware een panorama van onze huidige wereld tussen traditie en onzekere toekomst – en tegelijk een manifest voor de betekenis van kunst en spiritualiteit voor een mensenleven.

Lam Gods

90 minuten
Première op: 
28/09/18
Land waarin de première plaatsvindt: 
Taal van de voorstelling: 

Deel deze film

silent_treatment.png

THE SILENT TREATMENT

van Caroline Strubbe
mastemah.jpg

MASTEMAH

van Didier Daarwin
logo_inverse

Download...