Maxime Anselin

DON JUAN (ADS)
120 minuten

Don Juan staat daar, maar wij zijn daar niet meer.
Don Juan op scène zetten lijkt vandaag – in een tijdperk waarin vrouwen hun stemmen laten klinken – zo achterhaald. Het stuk hoort resoluut in het verleden.
Daarom kozen we om de balans op te maken van dit verhaal en het in perspectief en in het licht van de actualiteit te plaatsen … door te luisteren naar de legitieme stemmen die een volledig gelijke samenleving eisen voor mannen en vrouwen.
Natuurlijk is de mythe van Don Juan sinds de teksten van Tirso de Molina en Molière op verschillende manieren geïnterpreteerd. Maar wat is de betekenis van dit personage dat tot op de dag van vandaag blijft leven in de literatuur, het theater en de actualiteit?

Métamorphoses
90 minuten

“Zin heb ik om te dichten over gedaanteveranderingen”… de openingswoorden van het lange gedicht van Ovidius waarin hij 231 verhalen over metamorfoses verzamelt.

Een uitgebreid verhaal waarin legendes en fragmenten van grote auteurs uit het verleden zoals Homerus, Hesiodos, Lucretius, Vergilius en verschillende Griekse tragedies worden herwerkt tot een ongelooflijk nieuw geheel.

We ontmoeten goden, helden en mannen die een dramatische gedaantewisseling ondergaan tijdens de liefdesdaad. Dieren, bomen, bloemen, stenen, rivieren of de wind: niets blijft duren en alles verandert...

MacBeth
130 minuten

Dit Shakespeareaans meesterwerk biedt een sombere en pessimistische kijk op de mensheid: de geschiedenis herhaalt zich tot in het oneindige en de ene onderdrukking volgt de andere op. Jan Kott leest daarin dat de geschiedenis als een stoomwals de mens verplettert. In zijn interpretatie theoretiseert de dramaturg het wederkerende beeld van het “Grote Mechanisme” waarbij de geschiedenis geen betekenis heeft en de gruwelijke cyclus onophoudelijk herhaald wordt. De gekende Shakespeareaanse woorden “Life ... is a tale. Told by an idiot, full of sound and fury, Signifying nothing” zijn tekenend voor het hele werk. Maar toch is de tragedie ook een van de meest idealistische stukken die Shakespeare schreef, waarbij het goede het kwade overwint.

Supported by Taxshelter.be

reine_image.jpg

REINES

van Yasmine Benkiran
txt.jpg

TXT - LES CONFESSIONS D'UN ASTROPHYSICIEN

van Paul-Jean Vranken
the_chapel.jpg

THE CHAPEL

van Dominique Deruddere
logo_inverse

Download...