Opéra

DER SCHAUSPIELDIREKTOR
1 minutes

De Munt - Paleis voor schone kunsten:

DE KINDEREN DER ZEE
1 minutes

De Munt:

In het seizoen 2020-21 zet de Munt zich meer dan ooit in voor de herontdekking van Vlaamse operamuziek. Belgisch-Nederlandstalige composities voor de bühne zijn eerder zeldzaam, en de uitvoering van Lodewijk Mortelmans De kinderen der zee betekent dan ook een belangrijke blijk van herwaardering van dit soms veronachtzaamde repertoire. Het is de allereerste keer dat deze opera in de Muntschouwburg zal weerklinken, want na de Antwerpse première in 1920 raakte het werk eerder in de vergetelheid. Precies honderd jaar later vist muziekdirecteur Alain Altinoglu De kinderen der zee opnieuw op en plaatst de Munt de opera weer in het collectieve geheugen met deze concertuitvoering.

FALSTAFF
1 minutes

De Munt:

“Tutto nel mondo e burla” (alles in de wereld is een grap). In zijn allerlaatste opera neemt Verdi afscheid met een berustende glimlach. Shakespeares rondbuikige, immorele, maar nooit onsympathieke sjacheraar Falstaff krijgt er lik op stuk, nadat hij met twee rijke, getrouwde vrouwen probeert aan te pappen. Een komedie op maat van regisseur Laurent Pelly dus, die na zijn gesmaakte publiekstrekkers De gouden haan (2016) en Don Pasquale (2018) andermaal tekent voor een eindejaarsproductie in de Munt. In een setting die verwijst naar de klassieke Britse televisiekomedie schuift hij graag de cynische elementen uit het verhaal naar voren, toont hij ook aandacht voor de wreedheid achter de grap, en voor de melancholie achter de lach.

TIME OF OUR SINGING
1 minutes

De Munt:

Voor het tweede opeenvolgende jaar opent de Munt zijn seizoen met een wereldcreatie. Nadat literaire klassiekers aan de basis lagen van Macbeth Underworld en Le Silence des ombres in 2019, dient nu de hedendaagse roman The Time of Our Singing als bron. Componist Kris Defoort herwerkt samen met librettist Peter van Kraaij de succesroman van de Amerikaan Richard Powers uit 2002. Een aangrijpende, epische familiesaga, die je via de lotgevallen van twee muzikale broers meevoert doorheen de luisterrijke én problematische bladzijden van een halve eeuw Amerikaanse geschiedenis. Doorspekt met muzikale referenties heeft het alles om nu ook in operavorm potten te breken.

TRILOGIA DA PONTE
635 minutes

De Munt brengt een gewaagde operatrilogie van Wolfgang Amadeus Mozart en librettist Lorenzo Da Ponte, een drieluik.

De volledige Mozart-Da Pontetrilogie speelt zich af in het gebouw waar de personages wonen. Als een soort fictiereeks wordt afwisselend ingezoomd op het leven van elk van de bewoners van dit levendige gebouw. Geleidelijk aan wordt toegewerkt naar Le nozze di Figaro, Così fan tutte en Don Giovanni. We ontdekken steeds meer over de personages en wat hen verbindt.

CE QUI VIT EN NOUS
70 minutes

In het midden van een onbekende ruimte probeert een jonge man met geheugenverlies fragmenten van herinneringen terug te halen om te achterhalen waarom hij hier is. Een verpleegster wandelt de ruimte binnen, maar ook zij kan hem niet helpen om de situatie op te helderen. Na verschillende absurde hypothesen, gaat het doek op en wordt de werkelijkheid onthuld: de man bevindt zich in een autopsieruimte. ‘Ce qui vit en nous’ is een gezongen komedie waarin elk van de personages nadenkt over de dood en de alomtegenwoordigheid ervan in de gedachten van alle levende wezens. Om te beurt schetsen de acteurs op hun manier dit gevoel van ‘verontrustende vreemdheid’ of het ‘Unheimliche’, zoals Freud het noemde.

titina_1.png

TITINA

de Kajsa Naess
sacrifice1.jpg

LA FILLE DU SACRIFICE

de Réhab Mehal
harvest.png

HARVEST

de Ely Dagher
chasse_a_lhomme_s2.png

CHASSE A L'HOMME S2

de Gregory Goethals
logo_inverse

Chargement...