Documentaire

UN PUR ESPION
Couleur  -  52 minutes

Marcus Klingberg, die na 20 jaar gevangenis in Israël stierf in Parijs, was de gevaarlijkste Israëlische spion ooit. Een Poolse Jood die zich engageerde voor het Rode Leger om te vluchten voor de Holocaust, een veteraan in de Israëlische onafhankelijkheid, een wetenschapper aan wie de Israëli's hun geheime biowapenprogramma toevertrouwden. Maar tegelijkertijd ook de grootste spion van de KGB.
Op basis van zijn onthullingen brengt deze langspeelfilm een intiem relaas over de Koude Oorlog, de donkere zijde van Israël en de geheimen van een man.

COMMISES D'OFFICE
Couleur  -  64 minutes

 Olivia Barlier en Léa Zilber nemen ons mee naar het hart van het spoedrecht. De serie gebruikt filmtechnieken uit fictieseries, maar brengt wel degelijk echte vrouwen in beeld. We volgen jonge nieuwelingen binnen ons rechtssysteem, advocates die ervoor kozen om hun cliënten niet zelf te kiezen. 

LA VIE EN KIT
Couleur  -  75 minutes

Een stalen stad die de buurt beroert. Japanse huizen, ontworpen door hun toekomstige kopers. Een werf als bouwpakket voor studenten. In Brussel, Luik en Charleroi zullen drie architecten en een handvol idealisten hun woondromen waarmaken. Net na mei 68 willen ze het revolutionaire potentieel van de geïndustrialiseerde architectuur laten zien. Een menselijk en architecturaal avontuur dat hen al meer dan veertig jaar drijft... Wat blijft er vandaag over van hun huizen van de toekomst?

Nomad Serenity
Couleur  -  70 minutes

In de VS leven honderdduizenden mensen een nomadenleven. Slachtoffers van een wegwerpmaatschappij vol onbereikbare dromen. Of wanhopig op zoek naar een nieuwe start, klaar om het verleden achter zich te laten. Laurie, Kristy en Linda trekken op hun eentje door de Amerikaanse staten. Ze vluchten elk op hun manier weg van een verwoestend verleden.

Deze roadmovie volgt drie zestigers en hun parcours vol ontmoetingen, hoop en nieuwe routines. De film onthult verschillende facetten van het hedendaagse nomadenleven in de States, maar focust vooral op de weerbaarheid van deze moedige vrouwen, die onderweg rust lijken te vinden.

DRAW FOR CHANGE
416 minutes

In DRAW FOR CHANGE!, each episode initially portrays a female cartoonist somewhere in the world. Then, zooming in on one of her cartoons, she takes us on a journey through her country in search of people who experience that cartoon in reality. Thus the drawings come to life.

“People ask me : Why do you choose controversial themes? Slavery, sex workers, LGBT activists, people in detention camps – where are the normal people? I always say : These are normal people. That’s the whole point.”

ARICA
Couleur  -  90 minutes

In 1984, toen Zweden haar milieuvoorschriften aanscherpte, besloot het mijnbouwbedrijf Boliden om giftig afval te verschepen naar Chili. Ondanks de belofte dat het veilig zou worden verwerkt, werd 20.000 ton mijnbouwafval met lood, arseen en kwik illegaal gedumpt in Arica, in het noorden Chili.
In 2006 maakten Lars Edman en William Johansson hun eerste langspeelfilm. ‘Toxic Playground’ toonde kinderen die uitgleden op een enorme stapel vuilnis en speelgoed maakten uit giftige stoffen. Jarenlang bleef de afvalberg onbewaakt – en toen ze de site voor de tweede keer bezochten samen met Rolf Svedberg, de man die Boliden aan de kaak stelde – waren al bijna 3.000 mensen het slachtoffer geworden van kanker, geboorteafwijkingen of neurologische stoornissen.

NEW BEGINNINGS
Couleur  -  90 minutes

Het is herfst in Noord-Californië.

CHANCELVIE
Couleur  -  90 minutes

In deze sociale documentaire op kinderniveau ontdekken we het dagelijkse leven van een straatkind, Chancelvie, 16 jaar en zwanger. De afgelopen acht jaar waren haar dagen gevuld met klusjes zoeken, eten, slapen en plezier maken met haar vrienden en met bevriende muzikanten en artiesten. Chancelvie, een energiek en positief kind, net als de bruisende stad, zit vol vragen over haar toekomst en die van haar ongeboren kind. Door Chancelvie en de andere straatkinderen te volgen, ontdekken we met hoeveel energie zij een leven proberen te creëren en met hoeveel overgave ze hun dromen najagen.

RETOUR DU FRONT
Couleur  -  90 minutes

Sinds 18 maart 2020, de eerste dag van de lockdown in België corresponderen 12 regisseurs via video met Waalse artsen en verplegers. Meerdere keren per week zijn de video’s een welkome uitlaatklep voor de meer dan 30 artsen, verplegers, ambulanciers en psychologen. Het biedt hen een manier om hun meningen, gevoelens en bedenkingen te delen over de gezondheidscrisis waar ze middenin zitten.

Deze bijzondere communicatie nemen ze op via Skype, op hun smartphone of computer, thuis of in het ziekenhuis.

LE VILLAGE
Couleur  -  90 minutes

In Lussas, een klein dorpje in de Ardeche met één enkele straat, zijn een paar mensen druk in de weer met een verhuis. Overal staan er tractors of andere voertuigen vol met dozen en kantoormeubelen. En terwijl her en der mensen sorteren, anderen herinneringen oprakelen of denken aan de toekomst, verschijnt het recente verleden van het dorp in een fragmentarisch beeld. Een groot en gloednieuw gebouw trekt alle blikken van de dorpelingen, want daar zal een uiterst modern en heel bijzonder iets plaatsvinden, temidden van de velden: een tv-zender die via internet wordt uitgezonden en gewijd is aan documentaire films.

titina_1.png

TITINA

de Kajsa Naess
sacrifice1.jpg

LA FILLE DU SACRIFICE

de Réhab Mehal
les_intranquilles.png

LES INTRANQUILLES

de Joachim Lafosse
harvest.png

HARVEST

de Ely Dagher
logo_inverse

Chargement...