Documentaire

LE VILLAGE
Couleur  -  90 minutes

In Lussas, een klein dorpje in de Ardeche met één enkele straat, zijn een paar mensen druk in de weer met een verhuis. Overal staan er tractors of andere voertuigen vol met dozen en kantoormeubelen. En terwijl her en der mensen sorteren, anderen herinneringen oprakelen of denken aan de toekomst, verschijnt het recente verleden van het dorp in een fragmentarisch beeld. Een groot en gloednieuw gebouw trekt alle blikken van de dorpelingen, want daar zal een uiterst modern en heel bijzonder iets plaatsvinden, temidden van de velden: een tv-zender die via internet wordt uitgezonden en gewijd is aan documentaire films.

UNE BOSSE DANS LE COEUR
Couleur  -  70 minutes

Mijn vriend Kirill Patou, 34 jaar oud, zoekt de ware liefde maar vindt ze niet.

Kirill ontsnapt in een fantasiewereld om de ideale liefde te beleven. In zijn tekeningen wordt hij een koene ridder die de liefde verklaart aan droomprinsessen. In zijn kamer is hij een stoere rapper, die blaakt van zelfvertrouwen met zijn aanbidsters.

Maar Kirill heeft het syndroom van Down en de werkelijkheid brengt hem altijd terug naar dat anders zijn. De jaren verstrijken en hij zoekt altijd maar naar zijn plaatsje in de echte wereld. Tijdens onze gesprekken begeleid ik mijn vriend in zijn zoektocht naar de liefde en zingeving.

LES YEUX OUVERTS AKA CHOISIR SA MORT
Couleur  -  60 minutes

België. Een consultatieruimte in een openbaar ziekenhuis. Een dokter ontvangt patiënten. De meeste van hen zijn ernstig ziek, en dat weten ze. Ze komen praten over het einde van hun leven. Ze willen weten of ze wettelijk het recht hebben om het tijdstip van hun overlijden te kiezen.

Wanneer de patiënt het moment van zijn dood kan kiezen en zijn omgeving deze beslissing steunt, wordt deze gedeelde ervaring meestal een buitengewone menselijke uitdaging.

https://bit.ly/LesYeuxOuverts

SUR LE FIL DU ZENITH
Couleur  -  52 minutes

Ik stam af van een volk, de Fangs, waar de doden nooit echt doodgaan. Ze komen terug in de natuur of in andere lichamen. De schedel en de botten van onze voorouders worden bewaard in een Byeri, een reliekhouder, die generatie op generatie wordt doorgegeven. Wie het vasthoudt staat in contact met de wereld van de doden. Na de kolonisatie en evangelisatie van Gabon werd mijn familie christelijk en ging onze Byeri verloren. Ik ben nu op zoek naar het verhaal van de Byeri van mijn familie. Ik reis van Brussel naar Ebolo, mijn geboortedorp, en puzzel zo beetje bij beetje de onvertelde geschiedenis samen door de getuigenissen van mijn familie, van katholieke priesters, van ‘Ngangas’, maar ook via tekens in mijn dromen.

L'AVENIR DURE LONGTEMPS
Couleur  -  120 minutes

Rio Chiquito werd in 1965 clandestien gefilmd door twee Franse filmmakers, Jean-Pierre Sergent en Bruno Muel. Die film bracht het bestaan van FARC-guerrilla’s aan het licht en ligt aan de basis van ‘L’avenir dure longtemps’. In deze nieuwe film wordt het oprichtingsavontuur van de FARC vertelt, in combinatie met actuele kwesties, tegen de achtergrond van vijftig jaar gewapende strijd en een halve eeuw geëngageerde cinema. Een ‘Rio Chiquito’ achterstevoren filmen, is dat een manier om de cirkel rond te krijgen? Of is het een terugkeer naar start?

ALPES
Couleur  -  70 minutes

Midden in Europa doorkruist een onoverkomelijke, witte, ijzige muur het continent. Op de 500 km lange Alpen tussen Frankrijk en Italië worden al meer dan 4 jaar de dromen en ambities van honderdduizenden migranten genadeloos gekelderd … Grote groepen mensen wagen hun kans en willen na een lange tocht over zee nu kost wat kost het Italië van Salvini verlaten.

MISHA'S STORY
Couleur  -  90 minutes

Op zevenjarige leeftijd ontsnapte Misha Defonseca aan de nazi's, doorkruiste Europa, leefde met wolven en doorstond onvoorstelbare beproevingen in haar zoektocht naar haar gedeporteerde ouders. Haar memoires veroverden de wereld en werden zelfs opgemerkt door een Hollywood-studio. Maar tijdens een ruzie met haar redacteur, die zich tot ware detective ontpopte, bleek Misha's verhaal een gewaagd staaltje oplichterij te zijn dat een duistere waarheid verhult.

6 FRITES UNDER
Couleur  -  142 minutes

We volgen 6 artiesten en hun entourage op de voet. Ieder van hen speelt een hoofdrol in de Gouden Eeuw van het Belgische hiphop. Van grote meneer Roméo Elvis en nieuw wonder Lous and the Yakuzas tot Zwangere Guy, de Vlaming met zijn hart op de tong. SIX FRITES UNDER plant de toeschouwer zonder pardon midden in het hart van de hedendaagse scene. De Belgische rap is vandaag een authentieke, unieke beweging. De muzikale expressie van een uniek land, maar ook van een stad die barst van de creativiteit – Brussel.

UNE HISTOIRE DU FRANC CFA
Couleur  -  90 minutes

1960 luidde het einde in van de koloniale rijken op het Afrikaanse continent. Europa verdwijnt van de kaart ... Of toch in theorie. De CFA-frank, die gekoppeld is aan de euro, circuleert nog steeds in bijna alle voormalige koloniën ten zuiden van de Sahara. De munt biedt Europeanen een bevoorrechte, gemakkelijke toegang tot de Afrikaanse markten. De verrassende aankondiging van het stopzetten van de CFA en het vervangen door de ECO, is een belangrijk keerpunt in de turbulente en weinig bekende geschiedenis van deze controversiële munt.

CHASSE A L'HOMME S2
Couleur  -  225 minutes

‘Chasse à l’homme’ (seizoen 2) is een documentairereeks over de meest memorabele politieklopjachten van de laatste 40 jaar. Achtervolgingen waarbij heel België ademloos toekeek. Een dief of een gijzelnemer die verwoed probeert te ontsnappen en opgejaagd wordt door alle politiediensten van het land. Oproepen voor getuigen, met foto's van de voortvluchtige worden massaal verspreid. Eender wie zou de dader kunnen ontmaskeren. Welke strategie gebruikten de politie en de onderzoekers in deze race tegen de klok? Welke middelen hadden zij tot hun beschikking?

titina_1.png

TITINA

de Kajsa Naess
sacrifice1.jpg

LA FILLE DU SACRIFICE

de Réhab Mehal
harvest.png

HARVEST

de Ely Dagher
chasse_a_lhomme_s2.png

CHASSE A L'HOMME S2

de Gregory Goethals
logo_inverse

Chargement...