Documentaire

LOU EN PLEIN COEUR
Couleur  -  52 minutes

Lou Boland heeft zijn stempel gedrukt op seizoen 9 van The Voice Belgique, een van de meest populaire televisieprogramma’s in Franstalig België. De jonge artiest was bij een deel van het publiek al gekend door het programma Cap 48 (vooral dankzij zijn duet met Maurane, in 2006). In The Voice leerde een groter publiek hem kennen en stootte hij door tot de halve finales dankzij de steun van dat publiek. Zijn succes is een combinatie van zijn ontroerende verhaal en uitzonderlijke talent. De jongeman, die aan een zeldzaam syndroom lijdt, is bovenal een autodidact en een briljant zanger en muzikant die leeft voor en door muziek.

LE JARDIN D'OLGA
Couleur  -  90 minutes

Ergens in het noordoosten van Italië, niet ver van de zee, ligt een vlakte. Dit is een kroniek over een lokale dorpsagent, mijn oom Gigi

Sinds zijn moeder overleed, woont Gigi alleen in het oude huis omgeven door een grote tuin … een tuin die tegelijkertijd fabelachtig, wild, somber en ondoordringbaar is.

De dagen van Gigi zien er steeds hetzelfde uit: de helft op het werk waar hij zijn rondes doet en wacht tot er iets gebeurt, de andere helft in zijn tuin die hij verzorgt zodat het voor altijd zijn nest blijft, zijn schuilplaats, zijn hol.

MO'ZAR
Couleur  -  90 minutes

Port-Louis, de hoofdstad van Mauritius. Drugs, prostitutie en analfabetisme treffen als ware plagen de Mauritiaanse jeugd. De overheid kijkt al jaren machteloos toe. 
Maar in het hart van een van de meest achtergestelde wijken van de stad, vonden een honderdtal kinderen en adolescenten onderdak in een school, opgericht door een dromerige, idealistische muzikant. 

QU'ALLAH BENISSE MORA
Couleur  -  52 minutes

In de jaren zestig werd Félix Mora, een vroegere Franse officier, door mijnbazen in Nord-Pas-de-Calais ingehuurd om duizenden Marokkaanse arbeiders te ronselen. Als een moderne slavenhandelaar voerde Mora, met de hulp van de Marokkaanse autoriteiten, een grootscheepse rekruteringscampagne in het zuiden van het land, waarna ongeveer 78.000 jonge dorpelingen naar de mijnen in Noord-Frankrijk werden gestuurd. De selectiecriteria waren erg vernederend en alles vond plaats onder de ogen van hun vrouwen die aan hun lot werden overgelaten nadat Mora alle mannen uit de dorpen en omstreken had weggehaald.

JIM MORRISON, THE END
Couleur  -  52 minutes

Vijftig jaar geleden werd in Parijs, in de nacht van 2 op 3 juli 1971, het lichaam van Jim Morrison, een van de meest unieke rockiconen, levenloos aangetroffen in de badkuip van een appartement waar hij woonde met zijn Amerikaanse partner Pamela Courson. Slechts een handvol vrienden wisten van zijn overlijden, maar een paar dagen later werd het nieuws openbaar gemaakt. En met een goede reden. De politie onderzocht niet het overlijden van de zeventwintigjarige frontman van de Doors, maar van een zekere ‘Douglas James Morrison’. Bovendien wist de Franse tak van zijn platenmaatschappij niet dat de artiest in Parijs verbleef.

ADAMO, INTERIEUR, NUIT
Couleur  -  122 minutes

Zoals een van zijn tijdsgenoten al zong, we hebben allemaal een beetje Adamo in ons.

Iedereen heeft wel een kant-en-klaar, licht stereotiep beeld van de gladde zuiderse crooner.

Maar achter dat afgelikte uiterlijk van al die jaren als goed geolied product, zit een complexe en rijke diepte. Een diepte die enkel zichtbaar is voor wie goed zoekt.

Deze film wil het warm water niet heruitvinden en al helemaal niet in de voetsporen treden van de paparazzi, maar wil peilen naar de muzikale en menselijke ziel van Adamo, de artiest, de schepper, de performer, die kleine hints verstopte in het hart van zijn creaties.

Met zijn toestemming gaan we op avontuur en openen we de deur van zijn huis én van zijn ziel.

Au propre comme au figuré.

PETITES
Couleur  -  70 minutes

‘Petites’ brengt het verhaal rond de zaak Dutroux, verteld door de generatie die toen kind was en veel te vroeg werd blootgesteld aan de gruwelen van de wereld. Hun herinnering zijn vervormd door de tijd, door de berichtgeving in de media en door hun kinderblik. Beetje bij beetje schetsen hun getuigenissen een intieme versie van het verhaal. Een stukje uit ons collectief geheugen.

FARID HAKIMI
Couleur  -  52 minutes

Op 14 september 2020 startte het proces Pauwels, rond de populaire voetbalpresentator bij rtl. Dit was het grootste proces van het jaar met een dertigtal beklaagden en een rechtbank die verhuisde naar de tentoonstellingszaal van Mons Expo. Deze rechtszaak werd in de pers aanvankelijk ‘De bende van de bokser Farid Hakimi en zijn broer’ genoemd. De bekendheid van Stéphane Pauwels bleek groter dan die van Farid Hakimi, waardoor Pauwels plots de spilfiguur in de media werd. Waarom? Wie is Farid Hakimi? In 2015 werd Farid Belgisch kampioen in Engels boksen, met een grote Europese en zelfs internationale toekomst.

UN DIVAN SUR LA COLLINE
Couleur  -  75 minutes

De stad Battir wil de lokale jeugd een toekomst bieden via het toerisme. Ala' en Ibrahem dromen van studeren in het buitenland en Bara'a wil een master gaan volgen in Duitsland. In een verhaal over solidariteit en persoonlijke ambities tonen de drie de complexiteit van een leven onder bezetting en de schoonheid van hun zoektocht naar meer.

PLANEET B
Couleur  -  132 minutes

De 14-jarige Bo groeit op in een beschermde omgeving. Alles lijkt mogelijk, elk obstakel lijkt ze te kunnen overwinnen. Behalve dan de sombere toekomst die haar te wachten staat.

Samen met haar vriendin Lina wil ze vechten tegen de klimaatverandering. Ze zijn met duizenden … waarom verandert er dan niets?
Haar moeder Marjolein volgt hun filosofie en samen sluiten ze zich aan bij Extinction Rebellion. Ze worden gearresteerd en fel bekritiseerd

Waarom zou je naar school gaan, wat is het nut van leven in een wereld die op sterven ligt?
Lina stelt steeds radicalere acties voor, maar de bedachtzame Bo wil haar eigen pad banen.

Maar hoe kan ze verder in een wereld die zijn eigen toekomst op het spel zet?

Les oeuvres que nous soutenons

logo_inverse

Chargement...