Documentaire

CATACLYSMES, LES GRANDS REGULATEURS
Couleur  -  90 minutes

Sinds mensenheugenis heeft de mens altijd gevreesd voor natuurrampen, maar vandaag staan we aan de vooravond van een enorme paradigmashift. En zo’n veranderingen komen nooit alleen! Onderzoekers leggen verbanden en identificeren de ene shift
als gevolg van de andere. Wanneer een evenwicht wordt verstoord, grijpen een of meer natuurrampen in en wordt er zo een nieuw evenwicht gecreëerd. Zo’n catastrofes zijn wreed, gewelddadig en gevaarlijk voor mens en dier, maar het zijn ook een soort toezichthouders op de wereld en het
functioneren van onze planeet.

L'EMPIRE DU SILENCE
Couleur  -  90 minutes

Maart 2017. Twee VN-experts worden brutaal vermoord en onthoofd tijdens hun onderzoek naar de recente bloedbaden in Kasaï in Congo. De Amerikaanse Michael Sharp en de Zweeds-Chileense Zaida Catalan hadden daar net meer dan 60 massagraven ontdekt.

Al 20 jaar lang zaaien soldaten en generaals verderf in de DRC met talloze onbestrafte slachtpartijen en verkrachtingen.

En toch doet MONUSCO, de vredesmacht van de VN veel inspanningen. Deze vredesmissie werd opgestart in november 1999 om het naleven van het staakt-het-vuren-akkoord af te dwingen. En sinds haar opstart stuurde MONUSCO al zo’n 20.000 blauwhelmen naar het Democratische Republiek Congo met een jaarlijks budget van meer dan 1,5 miljard euro.

EUROPE REVEALED Seizoen 1
Couleur  -  312 minutes

Europe Revealed biedt een unieke, ongeziene kijk op het Europese continent en zijn inwoners. De serie belicht de manier waarop de landen omgaan met uitdagingen, zoals de zoektocht naar duurzame landbouw, energietransitie, nieuwe mobiliteit, burgerbewegingen, de digitale revolutie en het behoud van de biodiversiteit.

DUTROUX, LES DERNIERS MYSTERES
Couleur  -  70 minutes

25 jaar na het losbarsten van de zaak Dutroux (1996) duikt de documentaire ‘Dutroux, les derniers mystères’ diep in de onbeantwoorde vragen die nog steeds rond het dossier hangen. Is er een internationaal netwerk van pedofielen? Of was Marc Dutroux echt een solitair roofdier in deze reeks vreselijke verkrachtingen en moorden op kinderen die België in de jaren negentig volledig door elkaar heeft geschud? Al 25 jaar zijn de meningen hierover duidelijk verdeeld.

11 SEPTEMBRE, LA BELGIQUE SE SOUVIENT
Couleur  -  70 minutes

11 september 2001, op een Belgische redactie.

L'ORO DEL CAMINO
Couleur  -  52 minutes

Op Monte Faito leven mannen in hechtenis in een rehabilitatiecentrum ‘Il Camino’, afgezonderd midden in de natuur.

Vlakbij Napels en de Napelse buitenwijken aan de voet van de Vesuvius volgen ze een therapeutisch programma.

Naarmate de seizoenen veranderen, proberen deze bewoners een andere weg in te slaan, zichzelf opnieuw op te bouwen en een metamorfose te ondergaan voor ze terugkeren naar hun explosieve stad en de beproevingen die hen te wachten staan.

COLETTE ET JUSTIN
Couleur  -  52 minutes

Ik trok met mijn grootouders Colette en Justin op een reis door de tijd, een reis door onze familiegeschiedenis in het kader van de historische dekolonisatie van Congo. Justin was een van de eerste Congolese senatoren na de onafhankelijkheid. Colette werd gedwongen om op de markt te werken, nadat Mobutu aan de macht kwam. En dan kwam de periode in Parijs ... Aan de hand van deze gesprekken, oude familiefoto’s, Belgische krantenarchieven en beelden van Parijs en Kinshasa, herbeleven we ieders parcours.

FRANCOIS ENGLERT, NOBEL ET REBELLE
Couleur  -  60 minutes

Stockholm, 2013: de Nobelprijs voor Natuurkunde blijkt een trigger voor professor François Englert. De internationale erkenning voor zijn ontdekking van het ontbrekende puzzelstukje in de materie van het universum (het Brout-Englert-Higgs-deeltje) brengt plots allerlei herinneringen naar boven van zijn verleden als ondergedoken kind. De film blikt samen met hem terug op een leven van permanente rebellie, die al startte in zijn kindertijd. De film toont hoe zijn alomvattende dissidentie (op politiek, academisch en wetenschappelijk vlak) zijn atypische carrière als onderzoeker en als man in de marge heeft vorm gegeven.

UN PUR ESPION
Couleur  -  52 minutes

Marcus Klingberg, die na 20 jaar gevangenis in Israël stierf in Parijs, was de gevaarlijkste Israëlische spion ooit. Een Poolse Jood die zich engageerde voor het Rode Leger om te vluchten voor de Holocaust, een veteraan in de Israëlische onafhankelijkheid, een wetenschapper aan wie de Israëli's hun geheime biowapenprogramma toevertrouwden. Maar tegelijkertijd ook de grootste spion van de KGB.
Op basis van zijn onthullingen brengt deze langspeelfilm een intiem relaas over de Koude Oorlog, de donkere zijde van Israël en de geheimen van een man.

COMMISES D'OFFICE
Couleur  -  64 minutes

 Olivia Barlier en Léa Zilber nemen ons mee naar het hart van het spoedrecht. De serie gebruikt filmtechnieken uit fictieseries, maar brengt wel degelijk echte vrouwen in beeld. We volgen jonge nieuwelingen binnen ons rechtssysteem, advocates die ervoor kozen om hun cliënten niet zelf te kiezen. 

silent_treatment.png

THE SILENT TREATMENT

de Caroline Strubbe
titina_1.png

TITINA

de Kajsa Naess
logo_inverse

Chargement...