3. EN RECHERCHE DE FINANCEMENT

ALPES
Couleur  -  70 minutes

Au cœur de l’Europe, un mur infranchissable, blanc et glacé s’étend sur plus de 500 km : les Alpes, frontière franco-italienne contrôlée et militarisée où échouent depuis près de quatre ans les espoirs des migrants venus par la mer et aujourd’hui prêts à tout pour quitter l’Italie de Salvini.

137 FACONS DE MOURIR
120 minutes

Wat als de dood meer dan een biologisch einde zou zijn? Wat als je een oneindig aantal overlijdens kon optellen, combineren en tegen elkaar uitspelen. Wat als die overlijdens een leven zouden markeren zonder het te stoppen, maar het juist zouden voeden? Fysieke, mentale, intieme, sociale, maatschappelijke, symbolische en denkbeeldige overlijdens ... Passages en omwentelingen die de voortdurende transformatie van een bestaan - of van een systeem - inluiden vóór die grote dood waaraan niets of niemand ontsnapt.

In ‘137 façons de mourir’ analyseert Virginie Strub ‘hoe we doodgaan’. Zonder rekening te houden met wie, wanneer of waar, de voortekenen of de resultaten. Een theatervoorstelling met een atypische, fysieke taal die de mogelijkheden van de dood als een grondstof ontleed.

BELVEDERE
90 minutes

Hoewel onze democratie een van de twaalf meest succesvolle democratieën zou zijn, gaat 20% van de burgers niet naar het stemhokje, stemt blanco of ongeldig, ondanks de stemplicht ... Deze kiescategorie is procentueel gezien even groot als de eerste Waalse partij!

Tel daarbij het gebrek aan vertrouwen van de burgers in de instellingen en de vertegenwoordigers ervan dat de burgers dat steeds vaker openlijk wordt geuit. Je zou zomaar kunnen concluderen dat we vandaag warm noch koud worden van het democratische systeem.

BELGIQUE NAZIE
Couleur  -  75 minutes

‘Belgique nazie’ is een historische documentaire over de Duitse bezetting van België tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van reconstructies en foto’s en beelden uit het archief krijgt de kijker een beeld van de (duistere) gang van zaken bij de bezetter. Arrestaties door de Gestapo, confiscatie van bezittingen, propaganda, SS-babyfabrieken en, niet te vergeten, de Jodendeportatie. De documentaire belicht ook de rol van de politieke partij Rex bij de collaboratie.

HITLER EN BELGIQUE
Couleur  -  75 minutes

Deze historische documentaire schetst de periode waarin de Führer op Belgisch grondgebied verbleef in 1940. Aan de hand van archiefbeelden en reconstructies wordt zijn verblijf in het Duitse hoofdkwartier vlakbij Couvin getoond, waar hij de invasie van Frankrijk aanstuurde. De twee bunkers die werden gebouwd om de nazileider te beschermen tegen eventuele luchtaanvallen door het Franse leger kan je vandaag nog steeds bezoeken in Bruly. Hitler doorkruiste ook heel wat andere Belgische steden zoals Bastogne, Brussel, Gent en Ieper. In Brussel kon het Justitiepaleis van architect Joseph Poelaert hem wel bekoren. En in Ieper poseerde de Führer met zijn generaals voor het monument ter nagedachtenis van de geallieerden van de Eerste Wereldoorlog. De documentaire ‘Hitler en Belgique’

MY PAPER LIFE
Couleur  -  70 minutes

Rima is vijftien jaar oud en recent toegekomen in Brussel. Ze ontvluchtte de oorlog in Syrië en was twee jaar onderweg alvorens in België toe te komen. Eenmaal in Brussel, getraumatiseerd door de vlucht en de oorlog, ondervindt ze heel wat moeilijkheden bij het onder de knie krijgen van de Franse taal. Samen met Vida, de regisseur van de film, zelf een Iraanse immigrant en plastisch kunstenaar, drukt Rima zich uit via haar tekeningen. De tekensessies met Rima, haar zus en broers worden verweven met scènes uit hun dagelijkse leven in hun kleine flat waar ze worstelen met hun nieuwe leven in Brussel. De film zoomt in op de ervaringen van een vluchteling vanuit het oogpunt van een jonge adolescente. De tekeningen komen tot leven in animaties.

LES JEUNES AMANTS
Couleur  -  105 minutes

Op 70 jaar is Shauna ervan overtuigd dat het beste van haar leven voorbij is. Maar dan ontmoet ze Pierre, een getrouwde man met een gezien, die 25 jaar minder op de teller heeft staan. Ze hebben elkaar 15 jaar eerder al eens ontmoet en toen had hij haar al overdonderd. Pierre en Shauna zijn op slag volledig van elkaar in de ban en startten een affaire. Maar hoe ziet hun toekomst er samen uit?

FINIS TON ASSIETTE
75 minutes

Tegenwoordig is voeding een hot topic waar je bijna niet omheen kan. Op tv wordt het ene kookprogramma na het andere geprogrammeerd. En het thema wordt maar al te graag geserveerd op een bedje van politieke, religieuze of medische discussies. ‘Finis ton Assiette !’ is een audio-sensuele, participatieve ervaring die de toeschouwer/deelnemer uitnodigt om aan te schuiven voor een uitzonderlijke maaltijd. Ergens tussen een buffet, een reis doorheen de tijd en een filosofieles in vragen we ons af waarom het volk om brood riep en niet om cake. Of het in de soep draait of toch ergens tussen de patatten zit? En op wie proosten we nu eigenlijk? Wie heeft er van de madeleine van Proust geproefd? Maakt een vochtig doekje je handen echt schoon?

DES HOMMES ENDORMIS
90 minutes

Midden in de nacht vallen Tilman en Josefine het huis van twee vijftigjarige academici, Paul en Julia, binnen. Julia lijkt het jonge paar te hebben uitgenodigd - zonder dat Paul het weet. Is het een feestje? Of een fata morgana? Voor het koppel, dat balanceert tussen hardnekkige nachtmerrie en banale crisis en zichzelf opnieuw probeert uit te vinden, blijkt dit verrassende bezoek al snel de katalysator voor onverwachte onthullingen, waarbij de barsten in een schijnbaar perfect sociale vernislaagje worden blootgelegd.

SCIENCE-FICTIONS
120 minutes

Hoe zal onze wereld er over 10, 20 of 100 jaar uitzien? Zal de bevolking blijven groeien? Zullen we nieuwe buitenaardse territoria ontdekken en nog meer innovatieve technologie uitvinden? Of staat er ons een tijd van schaarste en natuurrampen te wachten? Welk toekomstbeeld verkies jij? Een rampscenario à la Mad Max of een machtig Star Wars-epos? ‘Science-fictions’ verzint fictieve toekomstscenario’s en onderzoekt zo onze relatie tot de toekomst.

titina_1.png

TITINA

de Kajsa Naess
harvest.png

HARVEST

de Ely Dagher
mini_ver.png

MINI-VER

de Ariane Buhbinder
love_is_not_an_orange.png

LOVE IS NOT AN ORANGE

de Babara Otilia
logo_inverse

Chargement...