Gregory Goethals

DUTROUX, LES DERNIERS MYSTERES
Couleur  -  70 minutes

25 jaar na het losbarsten van de zaak Dutroux (1996) duikt de documentaire ‘Dutroux, les derniers mystères’ diep in de onbeantwoorde vragen die nog steeds rond het dossier hangen. Is er een internationaal netwerk van pedofielen? Of was Marc Dutroux echt een solitair roofdier in deze reeks vreselijke verkrachtingen en moorden op kinderen die België in de jaren negentig volledig door elkaar heeft geschud? Al 25 jaar zijn de meningen hierover duidelijk verdeeld.

11 SEPTEMBRE, LA BELGIQUE SE SOUVIENT
Couleur  -  70 minutes

11 september 2001, op een Belgische redactie.

CHASSE A L'HOMME S2
Couleur  -  225 minutes

‘Chasse à l’homme’ (seizoen 2) is een documentairereeks over de meest memorabele politieklopjachten van de laatste 40 jaar. Achtervolgingen waarbij heel België ademloos toekeek. Een dief of een gijzelnemer die verwoed probeert te ontsnappen en opgejaagd wordt door alle politiediensten van het land. Oproepen voor getuigen, met foto's van de voortvluchtige worden massaal verspreid. Eender wie zou de dader kunnen ontmaskeren. Welke strategie gebruikten de politie en de onderzoekers in deze race tegen de klok? Welke middelen hadden zij tot hun beschikking?

BELGIQUE NAZIE
Couleur  -  75 minutes

‘Belgique nazie’ is een historische documentaire over de Duitse bezetting van België tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van reconstructies en foto’s en beelden uit het archief krijgt de kijker een beeld van de (duistere) gang van zaken bij de bezetter. Arrestaties door de Gestapo, confiscatie van bezittingen, propaganda, SS-babyfabrieken en, niet te vergeten, de Jodendeportatie. De documentaire belicht ook de rol van de politieke partij Rex bij de collaboratie.

HITLER EN BELGIQUE
Couleur  -  75 minutes

Deze historische documentaire schetst de periode waarin de Führer op Belgisch grondgebied verbleef in 1940. Aan de hand van archiefbeelden en reconstructies wordt zijn verblijf in het Duitse hoofdkwartier vlakbij Couvin getoond, waar hij de invasie van Frankrijk aanstuurde. De twee bunkers die werden gebouwd om de nazileider te beschermen tegen eventuele luchtaanvallen door het Franse leger kan je vandaag nog steeds bezoeken in Bruly. Hitler doorkruiste ook heel wat andere Belgische steden zoals Bastogne, Brussel, Gent en Ieper. In Brussel kon het Justitiepaleis van architect Joseph Poelaert hem wel bekoren. En in Ieper poseerde de Führer met zijn generaals voor het monument ter nagedachtenis van de geallieerden van de Eerste Wereldoorlog. De documentaire ‘Hitler en Belgique’

DINO SCALA, LE VIOLEUR DE L'AUBE
Couleur  -  60 minutes

Dino Scala was het toonbeeld van goede vader, toegewijde echtgenoot, trouwe vriend en voorbeeldige werknemer. Maar achter deze onschuldig uitziende man uit Pont-sur-Manche aan de Belgisch-Franse grens schuilt een duister alter ego. De man blijkt de dader van 40 verkrachtingszaken die in de regio plaatsvonden sinds het einde van de jaren ’80.
De documentaire ‘Dino Scala, le violeur de l'aube’ vertelt het verhaal van een geliefde grootvader en voetbaltrainer die een succesvol dubbelleven had weten opbouwen. Aan de hand van getuigenissen, reconstructies van belangrijke momenten en archiefbeelden krijgt de kijker een blik in het leven en de ziel van de beruchte serieverkrachter.

Geluck, 40 ans sur les écrans
Couleur  -  65 minutes

Philippe Geluck is een van de meest bekende Belgen in Frankrijk… Komiek, columnist, schrijver, geestelijke vader van De Kat (Le Chat) en al jaar en dag een tv-persoonlijkheid… Dit najaar viert de bekende Brusselaar de 40e verjaardag van zijn tv-carrière.
Ter gelegenheid van het jubileum blikt deze documentaire terug op zijn indrukwekkende tv-loopbaan, van het prille begin tot nu. Met archiefbeelden en interviews van vrienden en collega’s eert ‘Geluck, 40 ans sur les écrans’ deze Belgische ster die na vier decennia nog steeds even hoog aan de hemel staat.

Johnny, la blessure d'une vie
Couleur  -  52 minutes

Deze documentaire vertelt het verhaal van Johnny Hallyday, de Belgische roots van de zanger en zijn speciale band met ons land. Aan de hand van reconstructies, archiefbeelden en nooit eerder vertoonde getuigenissen toont ‘Johnny, la blessure d’une vie’ enkele sleutelmomenten uit het leven van de zanger, zoals zijn vader die 6 maanden na zijn geboorte verdween, de bezoekjes van Jean-Philippe Smet aan Sint-Gillis tijdens zijn jeugd en de begrafenis van zijn vader in Schaarbeek waar hij als enige aanwezig was en die nooit meer zal vergeten. De documentaire onderzoekt ook de complexe relatie tussen het Belgische publiek en het idool.

Dutroux, l'évasion
Couleur  -  52 minutes

In de documentaire ‘Dutroux, l’évasion impossible’ herbeleven we de ongelooflijke vlucht van publieke vijand nummer één, op die ene dag in april 1998. Een ondenkbare vlucht die drie uur lang de Belgische, Luxemburgse en Franse politie volledig in de ban zal houden. Nu de 20e verjaardag van deze gebeurtenis nadert, reconstrueert deze documentaire de verschillende delen van de ontsnapping op basis van getuigenissen. We herbeleven de vlucht uit het justitiepaleis van Neufchâteau, de ongeziene mobilisatie van de politiemacht en de uiteindelijke arrestatie in het bos van Chiny.

Les golden boys de l'Expo 58
Couleur  -  70 minutes

‘Les golden boys de l’Expo 58’ is een historische documentaire over drie bescheiden Brusselse ondernemers wiens leven helemaal verandert door Expo 58. De ene is een importeur van Martini, de tweede is opgegroeid in de auto-industrie en de laatste helpt zijn vader in een transportbedrijf. Aan het eind van de jaren 50 grijpen Aldo Vastapane, Claude de Clercq en Arthur Ziegler de professionele kansen die de Expo creëert en wagen ze de sprong in het diepe. Met vallen en opstaan. Vandaag zijn ze als frisse negentigjarigen nog elke dag aan het werk. Ze vertellen ons met veel emotie over hun bedrijven die werden geboren aan de voet van het Atomium. 60 jaar later zijn hun bedrijven uitgegroeid tot internationale marktleiders.

Les oeuvres que nous soutenons

txt.jpg

TXT - LES CONFESSIONS D'UN ASTROPHYSICIEN

de Paul-Jean Vranken
the_chapel.jpg

THE CHAPEL

de Dominique Deruddere
logo_inverse

Chargement...